вівторок, 27 жовтня 2009 16:37

Рівень тінізації української економіки становить 36%

Рівень тінізації української економіки становить 36%

За даними Міністерства економіки, у ІІ кварталі 2009 року (порівняно з І кварталом) рівень тінізації української економіки не змінився і залишився на рівні 36% від офіційного ВВП (результат отриманий інтегрованим методом і включає чотири способи обрахунку рівня тінізації).

Нагадаємо, після настання гострої фази кризи вітчизняний бізнес почав стрімко йти в тінь.

У Мінекономіки основною причиною припинення зростання рівня тінізації у ІІ кварталі називають адаптацію бізнесу до роботи в кризових умовах.

У приватній бесіді економісти називають більш прозаїчну причину. "Бізнес вже звик працювати в кризових умовах. Люди побачили, що незважаючи ні на що, працювати можна, і просто перестали вводити в тінь все підряд", - пояснили в міністерстві.

На відміну від позиції Мінекономіки, більшість експертів вважає, що гальмування тінізації відбулося в першу чергу через те, що тіньовий сектор вичерпав потенціал для свого розвитку.

Ще однією причиною, через яку експерти Мінекономіки могли не побачити зростання "тіні", учасники ринку називають політичний аспект цього питання.

"Коли був опублікований звіт міністерства за I квартал 2009 року, в якому вперше фігурувала цифра 36%, це викликало невдоволення керівництва країни. Тому той звіт пробув на сайті Мінекономіки лише кілька днів і був прибраний на "доопрацювання ". Можливо, зараз вже відразу рахували більш акуратно ", - говорить співробітник Міністерства фінансів, що побажав залишитися неназваним.

Схожої думки дотримується і керуючий партнер DLL Top Consulting Ярослав Ломакін. "Зараз в Україні бізнес стогне через податкові побори. Перед виборами з нього намагаються витиснути по максимуму, і говорити в таких умовах про адаптацію якось зовсім передчасно. Просто треба показувати якісь цифри, ось всі відомства і рапортують про успішно виконану роботу ", - вважає фінансист.

Яка частина української економіки насправді знаходиться в тіні, ніхто однозначно сказати не може.

Так, наприклад, за даними Рахункової палати України, на початок вересня частка тіньового обороту перевищила 40%.

Разом з тим, за оцінками Світового банку, рівень тінізації української економіки перевищує 50%.

За матеріалом Дело
Зараз ви читаєте новину «Рівень тінізації української економіки становить 36%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі