вівторок, 23 вересня 2008 14:44

"Джаз-Коктебель" 2008: останній акорд літа, що минає (ФОТО)
9

Останній романтичний акорд літа, що минає, – джаз-фестиваль у Коктебелі – відлунав на минулих вихідних.

"Джаз-Коктебель" вкотре збирає на своїй сцені як метрів джазу, так і молодих, однак вельми перспективних виконавців.

Цього року організатори "Джаз Коктебеля" продовжили розширювати стильові рамки фестивалю: на трьох сценах виступили близько сорока команд, що грають у стилях від фрі-джаза до world music. Цього року фестиваль встановив черговий рекорд, зібравши, за офіційними даними, тридцять тисяч людей. І це не дивлячись на те, що вперше вхід на деякі концерти був платним.

Цього разу фанатів джазу потішив своєю присутністю акордеоніст Рішард Гальяно і квартет "Tangaria".

Перший день закривала грузинська співачка Тамара Гвердцителі. Концерт Гвердцителі викликав справжній ажіотаж, але через невелику площу перед головною сценою, що традиційно розмістилася біля будинку Максиміліана Волошина, слухачам довелося тіснитися на прилеглих вулицях. Її виступ включав етнічні грузинські наспіви, композиції в стилі world music, естрадні хіти, у тому числі й пісні Едіт Піаф, та джазові стандарти.

У результаті, концерт Гвердцителі переріс в невеликій джем-сейшен з ще одним хедлайнером вечора - французьким акордеоністом-віртуозом Рішаром Гальяно.

На сцені - білоруси з "OSIMIRA".

Хедлайнером Другого дня став протеже Пітера Гебрієла Джеффрі Орієма - космополіт з Уганди, що проживає у Франції. Вийшовши на сцену, двометровий чорношкірий музикант з копицею білих дредів нарік, що не зміг привезти усіх своїх музикантів. Втім, і той склад, що дістався до Коктебеля, виглядав більш ніж солідно: до соліста з акустичною гітарою додавалися ефектна вокалістка, напівголий розмальований білою глиною джентльмен з гітарою, барабанщик і басист.

У Коктебелі в цю компанію влився Олександр Гордєєв із гурту "Різні люди".

Під завісу другого дня відбувся виступ британців Red Snapper. Учасники гурту не з"являлися в Україні сім років.

У музикантів залишилися вражаючі спогади про горілку, про приголомшливих глядачів і про безліч цікавих пам"ятників.

У Коктебелі Red Snapper виконали пісні з нового альбому, який вийде на початку жовтня. Судячи з озвученого, на новій пластинці вони продовжують грати acid jazz з вкрапленнями тріп-хопа і drum"n"bass.

Третій день закрив саксофоніст Арчі Шепп. Музикантові, зробившому величезний вплив на розвиток фрі-джазу, вже сімдесят один рік, і пересувається він, спираючись на тростину.

Шепп влаштував динамічне і насичене шоу, у якому і сам співав і дав співати своїм гостям - власниці вельми своєрідного вокалу француженці Міне Агоссі і улюбленцеві української публіки Карлу Фрієрсону з De Phazz.

На фестивалі, як і обіцялося, виступило багато улюбленців фанатів джазової музики, серед них Pushkinjazz з Росії, українські Vnutri_zvuka, V-trio, "Фарбованій Лис" та інші

"Pushkinjazz" - це унікальне дійство, створене на об"єднанні джазової музики і віршів Олександра Пушкіна.

За шість років існування фестивалю "Джаз Коктебель" вдалося зробити, напевно, найголовніше - створити атмосферу. За цей час склалося і фестивальне співтовариство. Люди, які приїжджають до Коктебелю з року в рік, навіть спеціально беруть відпустку саме на вересень. У багатоголоссі набережної, в основному російськомовному, раз у раз лунає московське "акання", але можна почути і широке уральське "о", білоруський акцент і навіть м"яке польське "ш".

Окрім Кримського фестивалю, джазовий фестиваль у вересні стартував і у Києві і у Винниці, що беззастережно демонструє любов українців до джазової музики.

За матеріалами ЛІГАБізнесІнформ, КоммерсантЪ-Украина.


Зараз ви читаєте новину «"Джаз-Коктебель" 2008: останній акорд літа, що минає (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі