вівторок, 20 березня 2018 22:10

"Пиятики з сєпарами були для Рубана звичайною справою",- розповіли, як колишній переговірник звільняв полонених

"Пиятики з сєпарами були для Рубана звичайною справою",- розповіли, як колишній переговірник звільняв полонених
Колишній полонений розповів, як Рубан звільняв українських військових. Фото: Zaxid

З полону Володимир Рубан звільняв лише тих українських військових, які не приймали прямої участі в бойових діях.

Про це в інтерв'ю розповів Дмитро Куліш, який воював у складі батальйону "Донбас" і рік пробув у полоні бойовиків, повідомляють "Факти".

Крім того, колишній переговорник "підпорядковувався" законам ДНР.

"Сєпари іноді давали телефон - зателефонувати рідним. Ті просили триматися, говорили, що є такий генерал-полковник від СБУ Рубан, обмінює полонених. Моя мама знайшла контакти "Офіцерського корпусу", звернулася до Рубана з проханням допомогти. Але той категорично відмовився. "Ваш син - убивця, у нього руки по лікоть у крові. Згідно із законом, йому належить довічне або в кращому випадку 20 років". "За яким законом?" - мовила мама. "Згідно із законом "ДНР", - розповів військовий Дмитро Куліш.

У більшості випадків Рубан звільняв мобілізованих військових, адже до них бойовики виражали меншу злість ніж до добровольців.

"Ми очікували, що як мінімум така ж кількість наших добровольців поїде додому. Але і цього не сталося: полонених бойовиків він поміняв на бійців ЗСУ, до яких сєпари ставилися набагато поблажливіше, ніж до добровольців. Бойовики, посміхаючись, пояснили нам: "Хлопці, він вас просто пропив", - сказав звільнений полонений.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Рубан придбав кулемет, але хто мав отримати зброю для скоєння теракту" - суд триває

Спочатку фраза бойовиків була незрозумілою полоненим, але потім вони дізнались деталі одного обміну і все стало на свої місця.

"Рубан, прихопивши з катівні нашого бійця, родича відомої співачки, відвіз його в ресторан, де їх уже чекали Захарченко з наближеними. Під час бесіди вони напилися в дрова і "вирішили питання". Після чого хлопця відразу посадили в "Тойоту" і відправили на пропускний пункт. Пізніше, розповідаючи про це, боєць здивовано казав: "Я не міг собі уявити, що обмін виглядає ось так". Пиятики з сєпарами були для Рубана звичайною справою. Відомо, що під час чергового загулу начальник військової розвідки "ДНР" Хмурий особисто вручив йому іменний пістолет Стєчкіна з глушником", - повідомив Куліш.

Також, за словами військового, Рубан постійно переконував полонених і їх близьких, що ті не заслуговують звільнення

Керівник центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимир Рубан на суді розповів про кулемети, які повинен був перевезти через лінію розмежування. Він назвав це "військовою операцією".

Зараз ви читаєте новину «"Пиятики з сєпарами були для Рубана звичайною справою",- розповіли, як колишній переговірник звільняв полонених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі