четвер, 05 вересня 2019 13:59

"Шлях до поразки у війні" - які наслідки матиме звільнення терориста Цемаха

"Шлях до поразки у війні" - які наслідки матиме звільнення терориста Цемаха
Михайло Басараб: Кремль зараз зацікавлений у тому, щоб обмін полоненими відбувся. Таким чином дадуть додатковий аргумент для Володимира Зеленського. Переконають у тому, що обраний ним шлях - правильний. І він продовжить миритися з РФ, говорячи "спасибі" Путіну за повернутих українців. Фото: Україна молода

Київський апеляційний суд відпустив з-під варти колишнього бойовика ДНР Володимира Цемаха, підозрюваного у справі про збиття малайзійського "Боїнга" рейсу МH17 на Донбасі влітку 2014-го.

Його звільнили 5 вересня під особисте зобов'язання.

Слідчі з Нідерландів просили Київ не видавати його, бо хочуть допитати як свідка на слуханнях у Гаазі у справі МH17.

Напередодні 40 депутатів Європейського парламенту звернулися до президента Володимира Зеленського із закликом не обмінювати Цемаха.

Звільнивши цього міжнародного злочинця, українська влада пішла на поступки агресору. У кінцевому результаті така політика може закінчитись поразкою у війні.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить політолог Михайло Басараб.

Чому Володимира Цемаха звільнили з СІЗО?

- Неправильно розглядати звільнення Цемаха та історію з обміном полоненими відірваною від загального контексту. Це - одна з ланок масштабного плану капітуляції нашої держави.

Те, що Україна звільнить і передасть Росії цього міжнародного терориста, є величезним злочином перед народом, українською державою та міжнародними партнерами. Справджуються найгірші припущення, що історія з так званим обміном полоненими між нашою країною та РФ є елементом агресивної політики Володимира Путіна. У результаті вона призведе до нашої поразки у війні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У прокуратурі прокоментували звільнення Цемаха з-під варти

У чому саме полягає цей план?

- Росія отримає можливість уникнути міжнародної відповідальності за свої злочини: окупацію Криму та Донбасу, збиття малайзійського "Боїнгу". Усі тихенько забудуть про півострів, визнають його де-факто за РФ. А окуповані територій на Сході повернуться до складу України на російських умовах, які прописані у Мінських угодах. Тобто Донбас просто отримає автономію зі своєю поліцією, судами і зможе впливати на українську внутрішню та зовнішню політику.

Росія може навіть піти на дрібні поступки, щоб досягти цієї мети. Кремль будь-що прагне дестабілізувати Україну, прив'язати до себе і позбавити нас шансу на розвиток, зростання, інтеграцію у цивілізований світ. Це - шлях до реального громадянського конфлікту на теренах нашої держави.

Наскільки звільнення терориста завадить розслідуванню трагедії збитого "Боїнгу"?

- Навряд персона Цемаха має вирішальне значення для розслідування трагедії. Але він - важливий учасник подій. У нього є багато співучасників. Просто нашій Службі безпеки пощастило отримати саме його. Він міг стати додатковим імпульсом для розслідування, але його успіх не дуже залежить від Цемаха. Цікаво, що за цей час вдалось витягти з нього українським слідчим. Сподіваюсь, що отримали достатньо інформації.

Російська влада захотіла його в обмін на українців у російських тюрмах? Цемаха відпустили, чи означає це, що тепер точно буде обмін?

- Маємо розуміти, що це звільнення - наша поступка, нехай навіть після цього в Україну повернуться ті, кого незаконно утримували у російських в'язницях. А обмін точно відбудеться, бо Україна пішла назустріч Кремлю, відпустивши міжнародного злочинця. Путін офіційно заявив, що процес близький до фінального завершення. Припускаю, що Москва може повернути знакових фігур - Клиха, Карпюка, можливо, навіть Сенцова.

Путін розуміє, що спокійно може отримати нових в'язнів. Має у цьому сенсі величезний потенціал у вигляді окупованого Криму та Донбасу. Фактично у Росії невичерпний обмінний фонд, який вони використовують, щоб тиснути на Київ. Капіталізують українських бранців і торгуються їхнім звільненням в обмін на політичні поступки.

З іншого боку, Кремль зараз зацікавлений у тому, щоб обмін полоненими відбувся. Таким чином дадуть додатковий аргумент для Володимира Зеленського. Переконають у тому, що обраний ним шлях - правильний. І він продовжить миритися з РФ, говорячи "дякую" Путіну за повернутих українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія може загрожувати життю звільненого бойовика Цемаха – прокурор

Депутати Європейського парламенту просили українську владу не відпускати Цемаха. Ми зробили інакше. Чому?

- Зеленський зараз усвідомлює свою популярність в Україні. Готовий йти на зухвалі дії, які не підтримують наші переконані західні союзники. Вже неодноразово ігнорував прохання західних політиків. Наприклад, у випадку призначення Андрія Богдана керівником Офісу президента. Зеленський зараз перебуває в емоційному піднесенні, тому робить іноді дивні кроки.

Як це може позначитись на стосунках зі світом?

- Наш президент може втратити підтримку у середовищі тих європейських політиків, які допомагають Україні та намагаються тиснути на РФ. Це - ті люди, які розуміють реальну загрозу агресії Кремля. Наприклад, країни Балтії. Але не тільки вони є нашими союзниками на Заході. Зеленський зараз показує, що не завжди прислухатиметься до їхніх прохань навіть у таких важливих випадках, як збиття малайзійського "Боїнгу".

Сподіваюсь, політики, які є голосом України на Заході, розрізняють дії президента, що схильний до капітуляції, та суспільства, яке готове боротися до переможного кінця.

Наприкінці червня українські спецслужби затримали на території самопроголошеної ДНР колишнього "командира ППО" міста Сніжне Володимира Цемаха. Його затримали у власній квартирі в місті Сніжне 27 червня, після чого переправили через лінію зіткнення на територію, яку контролює українська армія.

Зараз ви читаєте новину «"Шлях до поразки у війні" - які наслідки матиме звільнення терориста Цемаха». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі