неділя, 18 лютого 2018 20:23

Політолог розповів про маніпулятивні технології популізму

Політолог розповів про маніпулятивні технології популізму
Віктор Андрусів: Популісти і фашисти апелюють завжди до емоцій, ображеної гордості, честі, історичної справедливості. ФОТО: Сергій Старостенко

Проблема кризи демократії, прихід до влади популістів, технології маніпулювання на виборах, з якими західні країни і Штати зіштовхнулися лише зараз, відома Україні вже три десятиліття.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог, виконавчий директор Українського інституту майбутнього Віктор Андрусів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саакашвілі б'є українців по морді брудною ганчіркою - Тука

"Криза демократії в світі це те, в чому ми на передовій. Брекзіти і докази маніпулювання навколо нього, Трамп, який трусить Штати, що міцність їхніх інститутів його ледь витримує. Те, що там зараз відбувається, це те, в чому ми живемо дуже давно. Оскільки ми теж не знайшли для цього рішення, то і у них його немає. І поки що не буде", - вважає він.

Подібна до сьогоднішньої ситуації вже була в Європі напередодні Другої світової.

"На жаль, це не вперше в історії. Після Першої світової війни демократія теж переживала кризу. Практично ніде з нових країн вона не працювала. Прямим наслідком такої кризи демократії є прихід до влади фашистів. Фактично кожен популіст — це протофашист. Це потенційний той, хто стане диктатором. Тому що він спекулює на народній любові і емоціях. І люди втрачають раціональність", - пояснює Віктор Андрусів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди на виборах готові підтримати відвертих фріків - Басараб

Фізична особливість людини така, що ми або думаємо, або емоційно реагуємо.

"Ви не можете, наприклад, плакати і розв'язувати інтеграл. Популісти і фашисти апелюють завжди до емоцій, ображеної гордості, честі, історичної справедливості. Це виключно емоційний дискурс. І коли людина попадає в цю емоційну воронку, вона не буде слухати аргументів. Аргумент — це раціональність. А вона вже вас не чує. Це на сьогоднішній день один з найбільший ризиків цієї кризи", - підсумував політолог.

Президент України Петро Порошенко однією з найнебезпечніших проблем сучасності для Європи вважає популізм і фейкові новини. Про це він розповів під час свого виступу на сесії Всесвітнього економічного форуму в швейцарському Давосі.

Зараз ви читаєте новину «Політолог розповів про маніпулятивні технології популізму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі