понеділок, 26 лютого 2018 20:24

Політолог розповів, який може бути компроміс з Москвою

Політолог розповів, який може бути компроміс з Москвою
ФОТО: Сергій СТАРОСТЕНКО

Росіяни домагаються компромісу стосовно Криму.

Про це сказав кандидат політичних наук, виконавчий директор Українського інституту майбутнього Віктор Андрусів в інтерв'ю журналу "Країна".

Експерт розповів, на який компроміс може піти українська влада з Москвою у питанні Донбасу. Наприклад, право вето "регіонів з особливими статусом" на певні кроки в зовнішній політиці?

"Такого бути не може. Мусять відбутися дуже значні бойові дії і воєнні поразки, щоб почати розмову про це. На сьогодні ризикових компромісів не бачу. Базовий, якого домагаються росіяни, - це Крим. Тут завжди є спокуса призабути про півострів, щоб вирішити питання Донбасу. Боюся, це може бути зроблено, але закулісно.
Важко сказати, що суспільство готове боротися за Донбас. Це показує соціологія. Українці розколені в тому, як би мав вирішуватися цей конфлікт. Кожна позиція набирає по 30 відсотків: відмовитися від Донбасу, визволити його, залишити все як є. Немає переважної більшості", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Деокупація Криму залишається на порядку денному США та ООН - посол США

Причиною цього експерт називає відсутність цілісної інформаційної політики.

"Подивіться на Палестину. Багато років її жителям кажуть: візьміть незалежність, а вони не беруть. Тому що її пропонують без Єрусалима. Від маленьких дітей всі палестинці знають, що Єрусалим — це їхнє місто і вони мають його повернути. Все суспільство живе одним національним інтересом. У нас, на жаль, цього немає. Політики ведуть гру: сьогодні скажемо одне, а завтра – інше, використаємо свої медіа, щоб пояснити зміну позиції. Виходить роздроблене суспільство.


Боюся, росіяни вирішили загальмувати, навіть ті ж миротворчі розмови, які почалися, через нашу слабкість. Росіяни зараз думають: у них через рік вибори, для чого нам зараз виходити на якісь рішення? Давайте дочекаємося результатів, може, знову почнеться черговий хаос", - зауважив Віктор Андрусів

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна стала членом Ради ООН з прав людини на 3 роки

За словами політолога, Крим ми зараз взагалі не можемо забрати:
"Там зараз настільки велика військова база, що, мені здається, вся Європа не змогла б це зробити. Просто суцільно одна військова російська частина. Він просто тотально напічканий зброєю. Вони замістили 200 тисяч мирних людей на військових і їхні родини. Це просто військовий бункер. Справа не в ціні Криму, а в тому, що таке Україна. Це Україна з Донбасом і Кримом? Коли говоримо: Україна — це країна з Донбасом і Кримом, хоч би які ми були слабкі, мусимо відстоювати територіальну цілісність. Це приблизно так, як ми себе розуміємо як людей з руками і ногами. Так само і країна себе розуміє такою. В цьому і є суть. Чому ми українці? Де наша батьківщина і де її межі? Якщо ми розуміємо цю територію інакше, треба казати, як саме? Якщо ми не розуміємо її інакше, то в яких би ми історичних умовах не були, з нашою батьківщиною, без неї, повинні постійно артикулювати "ось так вона виглядає".

Віктор Андрусів вважає, що Україні треба скористатися прикладом Німеччини.

"Вона після Другої світової війни була знищеною. Але Конрад Аденауер (канцлер Західної Німеччини у 1949—1963 роках. — Gazeta.ua) розривав дипломатичні зв'язки з будь-якою державою, яка визнавала Східну Німеччину.
Це усвідомлення себе як єдиного організму. Можна сказати собі: я не так часто користуюся лівою рукою. Можливо, вона мені не потрібна? Так само і нація, яка розуміє себе в певних кордонах, теж не має права такого казати. Інакше вона - не нація", - додав він.

Інтерв'ю з Віктором Андрусівим читайте у журналі "Країна" від 1 березня.

Зараз ви читаєте новину «Політолог розповів, який може бути компроміс з Москвою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі