субота, 08 грудня 2018 20:23

Політолог пояснив, чому Бандері не варто давати Героя України

Політолог пояснив, чому Бандері не варто давати Героя України
Михайло Басараб: Зняли подвійні трактування, предмет зайвої дискусії про роль ОУН-УПА в наші історії. Фото: Цензор.НЕТ

Присвоєння воїнам ОУН-УПА статусу учасників бойових дій - це відновлення історичної справедливості.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить політолог Михайло Басараб.

"Це необхідно для утвердження ідентичності нової української нації. Жодна успішна держава не відбулася без усвідомлення свого минулого. Те, що воїни ОУН-УПА не отримували належного визнання, було кричущою несправедливостю стосовно людей, які боролися за українську незалежну державу.

Це необхідно не лише причетним до повстанського руху людям. Їх небагато лишилося. Рішення має вагу для теперішніх українців та нащадків. Є важливим з патріотичних та освітніх міркувань. Зняли подвійні трактування, предмет зайвої дискусії про роль ОУН-УПА в наші історії. Разом з декомунізацією, поширенням української мови, це рішення допомагає в утвердженні нової української нації", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міжнародний суд ухвалив важливе рішення щодо Криму

Безліч соціологічних досліджень показали, що люди в усіх регіонах України переосмислили нашу історію, наголошує він.

"Почали позитивно оцінювати роль повстанської армії. Зрозуміли, що воїни жертвували своїм життям заради спільного блага, боролись за незалежність країни. Більшість вже не перебуває під тиском радянської та російської брехні", - вважає Михайло Басараб.

На його думку, пропозиція повернути Степанові Бандері титул Героя України є невдалою.

"Це звання має велика кількість так званих героїв СРСР чи Росії. Вони не зробили нічого добро, а часто чинили зло Україні. Не варто ставити особу, яка поклала життя за нашу державність, в один ряд з ними. Я погоджуюсь з директором Інституту національної пам'яті Володимиром В'ятровичем у цьому питанні. Він пропонує запровадити державну нагороду імені Бандери та преміювати нею справжніх українських героїв", - додає політолог.

Верховна Рада надала статус учасників бойових дій борцям за незалежність України в XX столітті.

Тепер учасниками бойових дій визнаються воїни Української повстанської армії, Української повстанської армії отамана Тараса Боровця (Бульби) "Поліська Січ", Української народної революційної армії та озброєних підрозділів Організації українських націоналістів.

Зараз ви читаєте новину «Політолог пояснив, чому Бандері не варто давати Героя України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі