середа, 28 листопада 2007 13:29

Переговори щодо статусу Косова закінчилися повним провалом

Завершальний раунд переговорів, що проходив у Австрії, про статус сербської провінції Косове завершився в середу, 28 листопада, безрезультатно. Ні Сербія, ні керівництво провінції, в якій більшість населення складають етнічні албанці, не виявили бажання змінити свої позиції.

Президент Косова Фатмір Сейдіу заявив, що сторонам не вдалося досягти угоди на переговорах про майбутній статус провінції. Після закінчення переговорів президент Сербії Борис Тадіч заявив, що Бєлград анулює будь-яке рішення косовської влади про проголошення незалежності в односторонньому порядку.

Провал останнього раунду переговорів підтвердили й міжнародні посередники.

Косове вимагає надання повної незалежності і погрожує заявити про свою незалежність в односторонньому порядку; Бєлград категорично з цим не згоден.

10 грудня міжнародні посередники – США, Росія і Європейський союз – мають надати свою доповідь із проблеми вирішення статусу Косова Генеральному секретареві ООН Пан Гі Муну.

Бєлград піде на будь-які заходи – за винятком відправки танків – у тому випадку, якщо албанська більшість проголосить незалежність краю, який юридично є частиною Сербії. Неназваний представник сербської делегації заявив агентству АР, що Сербія відключить подачу електроенергії і введе блокаду краю, якщо його лідери в односторонньому порядку проголосять незалежність.

Сербський міністр з питань Косова Слободан Самарджіч заявив журналістам, що Бєлград реагуватиме "як будь-яка країна в Європі, якщо її кордони будуть у небезпеці", повідомляє BBCrussian.com.

Зараз ви читаєте новину «Переговори щодо статусу Косова закінчилися повним провалом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі