субота, 30 вересня 2017 20:24

"Пацани, ви тут жирком обросли. Чи не час доїтися?" - письменник Ян Валетов окреслив перспективи України

"Пацани, ви тут жирком обросли. Чи не час доїтися?" - письменник Ян Валетов окреслив перспективи України
Ян Валетов: "Ми будемо любити свою країну більше, ніж ненавидимо ворога". Фото: Валерій ШМАКОВ, Gazeta.ua

За десять років Україна стане ближчою до Європи, толерантнішою всередині й жорсткішою зовні. Захищатиме свої інтереси.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів письменник із Дніпра Ян Валетов.

"Ми будемо любити свою країну більше, ніж ненавидимо ворога. Коли у нас щось відбувається, когось убивають, ми зразу кажемо: "Рука Москви". До дзеркала треба підходити. Своїх ідіотів вистачає.

Упевнений, що економічно буде краще. Я пам'ятаю Польщу в 1989-му - страх і жуть. Зараз це зовсім інша країна. А ми 25 років ішли не в тому напрямку. Давайте будемо за 10 років такими, як Польща сьогодні", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий "бандерівський" роман Шкляра про зраду, яку не можна виправдати

Україна має багато можливостей, вважає Ян Валетов: "Хіба є десь країна, яка має такі потужності в аграрному секторі? У нас помідори - це помідори, огірки - це огірки. А овочі за кордоном не мають смаку. У нас чудові зернові. Хоч врожайність маємо нижчу. Давайте брати якістю, а не кількістю. Українські ІТ-шники зараз у перші п'ятірці в світі. У нас є чудовий потенціал машинобудівництва. Але Запорізький автозавод фактично стоїть. Його нікому не віддають. Бо є Таріел Васадзе (народний депутат Верховної Ради, президент акціонерного товариства "Українська автомобільна корпорація". - Gazeta.ua) й інші люди, які хочуть, щоб сюди ніхто ніколи не прийшов. Ми не можемо пустити до себе Ford, чи Toyota, яка будує заводи у всіх великих країнах? Для цього треба, щоб за три роки їм не сказали: "Пацани, ви тут жирком обросли. Чи не час доїтися? А ви не хочете дати на вибори?".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не треба перепльовувати Росію. Достатньо називати речі своїми іменами" - відомі українці про мову ворожнечі в медіа

Треба зробити хороші умови для бізнесу, прозору податкову систему, каже письменник.

"У Канаді 54 відсотки податків, в Америці - 23. Канада - чудова соціальна країна. Але в Штатах ти заробляєш стільки, що тобі не потрібен соціальний комфорт. Ти купиш собі страховку, забезпечиш пенсію. Є люди, які люблять соціалізм, а є ті, яку люблять заробляти. Я хочу, щоб Україна стала країною для тих, хто любить заробляти. Ми маємо заробити стільки, щоб не думати в старості, що нам дасть держава. Я застав Радянський союз. Повірте, це велике щастя, що ми живемо в країні, яка з помилками, але іде вперед. Перед нами зараз стільки доріг, що важко щось прогнозувати. Але я вірю, що та, яку ти обираєш сам і несеш за це відповідальність, значно краща, ніж та, на яку тебе штовхають", - переконаний він.

Велике інтерв'ю з письменником Яном Валетовим читайте в наступному числі журналу "Країна" від 5 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «"Пацани, ви тут жирком обросли. Чи не час доїтися?" - письменник Ян Валетов окреслив перспективи України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі