субота, 11 жовтня 2014 13:34

"Відповідальність за загиблих в Іловайську несуть Гелетей і Муженко" - Бутусов

"Відповідальність за загиблих в Іловайську несуть Гелетей і Муженко" - Бутусов
Муженко і Гелетей depo.ua

Нове розслідування по бою в Іловайську - командувач військами сектора "Д" Петро Литвин дав інтерв'ю "Дзеркалу тижня", і Литвин підтверджує свої слова журналом бойових дій сектора "Д". Так ось: можна однозначно зробити висновок - відповідальність за несвоєчасне прийняття рішень, неадекватну оцінку обстановки, за загиблих несуть передусім командувач АТО Віктор Муженко і міністр оборони Валерій Гелетей. З них перших треба починати визначати міру провини. Тому що вони володіли обстановкою - і не зреагували.

Про це у Фейсбуці пише головред "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов, анонсуючи свою статтю для "Дзеркала Тижня".

"Вірогідну інформацію про російський наступ вони отримали вдень 23-го серпня. ДВАДЦЯТЬ ТРЕТЬОГО! У Міноборони та командування АТО була як мінімум доба для реагування на загрозу. ДОБА до того, як російські танки вийшли на дорогу Старобешеве-Кутейникове. Але замість адекватного реагування на загрозливу зміна обстановки і порятунку життів особового складу та бойової техніки, Муженко і Гелетей прирекли оточені війська своєю бездіяльністю і безвідповідальністю на кривавий прорив. Із Іловайська виходило від 970 до 1100 чоловік. Повернулося до своїх нині 647 українських воїнів. Загиблих - не 108 , як стверджує Гелетей, а не менш 200. Багато полонених.

"Інформація про масштабне російське вторгнення в районі Амвросіївки, в результаті якого відбулося оточення наших військ під Іловайськом, була отримана з Державної прикордонної служби та наших джерел 23 серпня, напередодні Дня незалежності. Приблизно о 14.30 ми доповіли про перехід російськими частинами державного кордону та їх просування в напрямку Амвросіївки. Далі протягом дня такі доповіді передавалися неодноразово. Ці дані повністю підтверджувалися інформацією від Державної прикордонної служби. Також інформація надходила і від окремих груп спецпідрозділів, які знаходилися поблизу наших кордонів.

На чергову доповідь в штаб АТО про пересування російської техніки начальник штабу АТО генерал-майор Назаров коротко відповів: "Це все х*рня. Ми це вже проходили. Тримайтеся". І повісив трубку. Увечері, 23 серпня, я був викликаний на зв'язок (через Головний командний центр Генштабу) з Начальником Генерального штабу. Оскільки він в цей момент знаходився кабінеті Міністра оборони України, мене з'єднали з Міністром. Міністр заслухав інформацію і передав трубку командуючому АТО, начальнику Генерального штабу Віктору Муженко. Вислухавши мою доповідь про російський наступ і про обстановку в секторі, він відповів: "При зміні обстановки доповідайте встановленим порядком". І все".

"Зранку, 24 серпня, для особистого підтвердження і перевірки інформації на трасу в районі Амвросіївка-Кутейникове виїхав начальник штабу сектора "Д" полковник Ромигайло. Полковник перебував у "зеленці" поблизу дороги, коли повз нього, в десяти метрах, углиб нашої території проїхала велика колона однієї з батальйонно-тактичних груп РФ. Прямо звідти Ромигайло подзвонив начальнику Генерального штабу і доповів, що спостерігає своїми очима наступ великих бронетанкових частин РФ в тил наших позицій. У відповідь генерал Муженко сказав: "... Це всього лише демонстративні дії".

Нагадаю, трасу на Іловайськ російські війська перерізали приблизно о 16.00, а повне кільце оточення було замкнуто тільки 27-го серпня. Але за весь цей час дозволу на відхід військам так і не дали, навпаки - вимагали "Триматися!" Маючи повну і багаторазово підтверджену інформацію про російський наступ, Гелетей та Муженко знайшли час відправитися на військовий парад і отримати позачергові зірки і нагороди!" - пише Бутусов.

Зараз ви читаєте новину «"Відповідальність за загиблих в Іловайську несуть Гелетей і Муженко" - Бутусов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі