четвер, 17 червня 2021 15:39

Нові штами Covid-19 можуть накрити Україну. Їх симптоми

Нові штами Covid-19 можуть накрити Україну. Їх симптоми
У світі циркулюють нові варіанти коронавірусу, які скоро надійдуть до України. Фото: unsplash.com

Вакцинацію проти коронавірусу в Україні частково гальмує недостатнє інформування людей про кампанію щеплення.

Багато українців хочуть вакцинуватися, але не знають куди звертатися. Інформація про те, куди іти та як отримати укол — має бути максимально доступною для пересічних громадян розповіла Gazeta.ua директор Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Лева Громашевського, д.м.н, професор Вікторія Задорожна.

Якщо людина перехворіла коронавірусом, то на мій погляд, може відразу не вакцинуватися, а почекати шість місяців. Це дасть змогу вакцинувати інших, хто не стикався з інфекцією. На них потрібно робити акцент.

Вакцини можуть завдати якоїсь шкоди здоров'ю?

Дослідження ще тривають – ми повинні спостерігати за вакцинованими щонайменше два роки. Але вакцинуватися – треба. Є протипоказання до щеплень, вони прописані в інструкції до вакцини – в разі їх наявності людина дійсно не повинна щепитися. А от всім іншим необхідно вакцинуватися.

Які нові штами можуть накрити Україну і чим вони небезпечні?

Коли вони до нас дійдуть - неясно. Зараз увесь світ є єдиною епідемічною зоною. Тому що літаки літають і будь-хто інфікований може потрапити у будь-яку країну. Важко сказати, є вже новий штам, чи буде. Треба проводити моніторинг, як в інших країнах. Там відстежують штами, які циркулюють, досліджують їх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус повернеться. Назвали дати

Можемо чекати будь-якого вірусу. Під час другої хвилі в Україні циркулював британський штам. В нашому інституті це визначили. Після проведення епіддослідження значних епідеміологічних відмінностей від звичайного - не знайшли. Окрім того, що була підвищена інтенсивність епідемічного процесу - висока захворюваність і смертність. Вірус отримав здатність більш швидко розповсюджуватися – за рахунок того, що його фрагмент, який приєднується до рецепторів людини, став більш адаптованим.

Чи стикалася вже Україна з індійським чи африканським штамами?

Це потребує вивчення. Поки важко сказати. За даними дослідників, в чиїх країнах вірус циркулює - вони бачать набагато більшу інтенсивність передачі ковіду, ніж на початку пандемії. Стосовно інших властивостей, то змінюються клінічні прояви при індійському варіанті. Все найчастіше починається з нежиті, болю в горлі, головного болю. Тоді як при інших варіантах нежить не є характерним симптомом.

Можна говорити, що ковід пішов на спад? Чи очікуємо наступну хвилю?

У нас однозначно друга хвиля закінчується. Зараз маємо стабільно низький рівень захворюваності. Сказати, що закінчився ковід – ні. Він ще циркулюватиме довго. І коли будуть сприятливі умови, щоб вірус знову "підняв голову", він це зробить. Тому треба вакцинуватися – захистити якомога більше людей якнайшвидше.
Люди втрачають страх перед захворюваністю – починають не носити маски, розширюють контакти. На осінь чекатимемо підйому.

Чи люди, які вакцинувалися, можуть переносити хворобу?

На жаль, можуть бути переносниками вірусу. Можуть хворіти, але легко. Можуть не хворіти, але бути носієм. Більшість з них все-таки не будуть ні хворіти, ні переносити вірус.

Covid-показники в Україні знову зростають. За добу 16 червня виявили 1188 нових хворих на коронавірус. З них дітей – 62, медпрацівників – 6.

Найбільшу кількість підтверджених випадків зареєстрували в Києві (251), Харківській (96), Дніпропетровській (78), Київській (60) та Запорізькій (58) областях.

Зараз ви читаєте новину «Нові штами Covid-19 можуть накрити Україну. Їх симптоми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі