четвер, 10 червня 2021 21:41

Коронавірус повернеться. Назвали дати

Коронавірус повернеться. Назвали дати
На початку осені Україну може накрити нова хвиля коронавірусу. Фото: unsplash.com

Сплеск коронавірусу може початися восени.

Бо не встигнемо вакцинувати 70% населення, щоб сформувався колективний імунітет, розповів Gazeta.ua імунолог Федір Лапій.

"Українці вже не бачать небезпеки й нехтуватимуть правилами профілактики. Може загостритися проблема з дефіцитом шприців. Особливо, якщо плануємо вийти на 100-200 тисяч щеплень на добу. Бо, наприклад, для Pfizer потрібні щоразу два - для розведення й забирання препарату. Крім цього шприци потрібні й людям, які лікуються від інших хвороб", - заявив експерт.

Поточне зниження рівня захворюваності характерне для всієї Північної півкулі, сказав колишній керівник Центру громадського здоров'я Володимир Курпіта.

"Зараз літо й у людей зменшилася кількість контактів у приміщеннях. Важко спрогнозувати, як хвороба себе поведе далі. Усе залежатиме від того, чи будемо влітку ховатися від сонця під кондиціонерами з людьми, які ще не контактували з вірусом. І невідомо, наскільки ковід зміниться. Чи штам з Індії поширюватиметься безпосередньо або через туристів", - розповів Володимир Іванович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові штами коронавірусу можуть призвести до катастрофічних наслідків - ВООЗ

У вересні-жовтні почнеться зростання захворюваності, прогнозує лікар.

"Люди повернуться з відпусток і активно почнуть контактувати між собою, діти підуть у школи. Активність хвороби залежатиме від кількості вакцинованих людей. Для колективного імунітету треба, щоб із вірусом зіткнулося 60-70 відсотків українців. Першу дозу вакцини отримали 1,1 мільйона осіб. Перехворіли 2,2 мільйона. А маємо понад 37 мільйонів громадян", - додав Курпіта.

Уся територія України перейшла в зелену зону карантину.
Понад 13 регіонів мають менш як 50% епідпорогу захворюваності на грип і ГРВІ, а коефіцієнт виявлення інфікування коронавірусом в усій країні менший за 5%, повідомляє пресслужба МОЗ.

Зараз ви читаєте новину «Коронавірус повернеться. Назвали дати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі