середа, 30 жовтня 2019 11:35

Низку інфраструктурних об'єктів в Україні приватизують

Низку інфраструктурних об'єктів в Україні приватизують
Верховна Рада ухвалила закон про концесію (приватизацію), за який проголосувало 257 депутатів. Фото:www.prostir.ua

У Міністерстві інфраструктури України планують зробити 4 приватні дороги, а також здати у приватну власність низку портів, аеропортів і вокзалів.

У грудні 2019-го закінчиться прийом заявок на приватизацію портів "Ольвія" та "Херсон", повідомив міністр інфраструктури України Владислав Криклій під час виступу на інвестиційному форумі у Маріуполі.

Наступними у приватну власність передадуть порти Маріуполя, Бердянська, Одеси, а також паромного комплексу порту Чорноморська. Також держава планує зробити приватними траси М-06 Львів-Стрий, М-09 Львів-Тернопіль, ШЬ-05 Київ-Біла Церква, М-10 Львів-Краківець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Передали на приватизацію 5 держпідприємств, планують ще 9

"У співпраці з Міжнародною фінансовою корпорацією ми допомагаємо місцевим громадам підготувати концесію аеропортів "Херсон", "Чернівці", "Запоріжжя" та карго терміналу в аеропорту "Біла Церква". Також ми готуємо концесійні проекти залізничних вокзалів Харкова, Дніпра, Хмельницького, Миколаєва, Чопа", — зазначив Криклій.

За його словами, від приватизації вокзалів держава може отримати близько $20 млн.

3 жовтня Верховна Рада ухвалила закон про концесію (приватизацію), за який проголосувало 257 депутатів. 17 жовтня президент Зеленський цей закон підписав.

Нововведення передбачає врегулювання умов передачі державного та комунального майна у приватну власність. Депутати сподіваються, що це дозволить підвищити інвестиційну привабливість України та дозволить залучити інвестиції в оновлення інфраструктурних проєктів, зокрема портів, аеропортів, доріг.

Концесія — це форма державно-приватного партнерства, що передбачає передачу об'єктів державної власності (таких як дороги, аеропорти, підприємства) у тимчасове користування приватним підприємствам.

12 вересня в Україні офіційного оголосили конкурси на концесію перших двох морських портів — "Ольвія" та "Херсон", а 1 жовтня почали приймати заявки на їхню концесію від інвесторів.

Міністерство інфраструктури, Укрзалізниця та Європейський банк реконструкції та розвитку підписали угоду про старт першого публічного продажу акції компанії (IPO).

Зараз ви читаєте новину «Низку інфраструктурних об'єктів в Україні приватизують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі