пʼятниця, 22 вересня 2023 05:51

Не паліть старі віники та не їжте рибу: головні заборони в день Йона

Не паліть старі віники та не їжте рибу: головні заборони в день Йона
22 вересня не можна спалювати віники Фото: pinterest

22 вересня віряни вшановують за новим церковним календарем день пам'яті святого пророка Йона.

Це був послідовник пророка Єлисея. Жив у VIII столітті до нашої ери. Він був одним з дванадцяти маленьких пророків, чиї книги входять до складу Біблії.

Він був посланий Богом до міста Ніневії, щоб закликати його жителів до покаяння за їхні гріхи. Але Йона не хотів виконати це завдання і втік на кораблі.

Дорогою на нього налетіла сильна буря, і він був кинутий за борт. Тоді його проковтнув великий кит, у череві якого чоловік провів три дні і три ночі. Потім кит викинув його на берег, і Йона зрозумів, що це знак волі Божої. Він попросив у Бога прощення і пішов до Ніневії, де проповідував слово Боже. Мешканці Ніневії послухали його і покаялися у своїх гріхах. Тоді Бог змилувався над ним і не знищив міста.

Прикмети

Ще не до кінця попадало листя на березі — зима прийде пізно.

Вранішній дощ означає, що ще тиждень буде тепла погода.

На сосні мало шишок — взимку буде тепло і багато снігу.

Що не можна робити

Цього дня в давнину наші предки намагалися не спалювати віники, якими підмітали в будинку. Вірили, що з попелом вітер розвіє також сімейне щастя та лобробуту.

Також цього дня не ловили і не їли рибу, щоб не накликати на себе чорну смугу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свято Покрови 2023 року: дата за новим календарем, традиції та молитва до Пресвятої

Під забороною були також сварки і довгий сон до обіду.

Що дозволено

Наші предки цього дня їли редьку, тому обов'язково ставили на стіл страви з нею.

Особливу увагу приділяли осиці. Вважалося, якщо листя на цьому дереві починають дрижати, наче від страху, отже, вони прийняли на себе всі біди та гріхи людини.

26 вересня за новим церковним календарем вшановують апостола і євангеліста Іоанна Богослова. До цього часу відзначали 9 жовтня. Іоанн Богослов є єдиним з усіх учнів Христових, який разом з Дівою Марією знаходився поруч з хрестом Господнім на Голгофі. Згодом саме на піклуванні Іоанна і залишилася Божа Матір, за якою він доглядав до самої її смерті в місті Єрусалим.

Зверніться до Іоанна Богослова з проханнями захистити особисто вас, ваших дітей, рідних і друзів від усякого зла, зміцнити здоров'я, подарувати удачу в справах. Якщо немає можливоті піти до церкви, помоліться з дому. Слова, що йдуть від чистого серця, будуть обов'язково почуті згори.

Зараз ви читаєте новину «Не паліть старі віники та не їжте рибу: головні заборони в день Йона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі