пʼятниця, 05 серпня 2022 13:36

Назвали конфесію, до якої належить більшість українців

Назвали конфесію, до якої належить більшість українців
Більшість українців ідентифікують себе з ПЦУ. Фото: eastnews.ua

Згідно з останнім опитуванням, 72% українців вважають себе православними.

54% опитаних ідентифікують себе з Православною церквою України. 4% – з РПЦ в Україні. Про це йдеться у результатах опитування, які провів Київський міжнародний інститут соціології 6–20 липня

14% вважають себе просто православними, без конкретизації.

У порівнянні з 2021 роком, частка парафіян Православної церкви України зросла з 42% до 54%. З 18% до 4% знизилася частка тих, хто ідентифікує себе з РПЦ в Україні.

10% опитаних назвали себе атеїстами і 8% – греко-католиками. Інші релігії та конфесії називали рідше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не чекаючи рішення ЄС: Литва заборонила в'їзд патріарху Кирил

"У всіх регіонах найбільше людей ідентифікують себе з православ'ям, а також – саме з Православною церквою України (від 59% у центрі до 42% на сході). З РПЦ в Україні ідентифікують себе 3–6%, залежно від регіону, при цьому навіть на сході і півдні – лише 5–6%. Водночас із заходу на схід з 6% до 26% зростає частка тих, хто вважає себе православним, але не зараховує до жодного патріархату", – йдеться у повідомленні.

Із заходу на схід із 4% до 17% зростає частка атеїстів.

Навіть серед російськомовних українців 36% зараховують себе до ПЦУ – 13%.

Серед усіх вікових категорій найбільше людей ідентифікує себе з ПЦУ. Серед громадян, яким понад 30 років, це більшість. Для категорії 18–29 років – трохи менше половини.

Серед молоді більше атеїстів – 22% серед 18–29 річних. Серед 30–39 річних їх уже 12%, а в старших вікових категоріях – ще менше.

Опитування проводили 6–20 липня 2022 року методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів серед 2 тис. дорослих респондентів, що живуть у всіх регіонах України, крім АР Крим.

Респондентами були громадяни України, які на момент опитування проживали на території України у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого.

Православна церква України закликала Вселенського патріарха Варфоломія та предстоятелів помісних православних церков позбавити патріарха Російської православної церкви Кирила престолу.

Варфоломія у листі закликали засудити доктрину "русского мира" та визнати її єретичною

Зараз ви читаєте новину «Назвали конфесію, до якої належить більшість українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі