субота, 15 жовтня 2011 13:13

Нардеп Матчук збудував криївку УПА на Рівненщині
7

Фото: Фото: Віктор Гомоль

В урочищі Гурби Здолбунівського району на Рівненщині, де у пасхальні дні 1944 року відбувся найбільший бій в історії Української повстанської армії, звели криївку УПА. Будівництво ініціював та профінансував колишній голова Рівненської ОДА, народний депутат від НУ-НС Віктор Матчук.

"Будівництво криївки розпочали цього року після вшанування загиблих вояків під Гурбами. Нам вдалося відшукати достовірні креслення криївок Української повстанської армії й за ними відновити укриття", – розповів нардеп.

ФОТОРЕПОРТАЖ: "Слава нації – смерть ворогам!" - у Львові пройшов бандерівський марш

Криївка знаходиться під землею. Щоб потрапити в укриття потрібно відкрити замасковану дерном дерев'яну кришку люка. У середині повстанської схованки стоять збиті з дощок двоярусні ліжка, великий стіл та лавки. На стіні висить автопортрет священика, який 1947 року застрелився, щоб не потрапити до рук "енкаведистів". У криївці можна побачити набої, каску, які дослідники знайшли на місці легендарного бою УПА із силами НКВС, а також вицвілий український прапор тих часів. Одна місцева жінка, яка за участь в національно-визвольному русі відбувала заслання в Караганді в Казахстані, передала у відновлене укриття вишиваний рушник.

"У Гурбах треба збудувати краєзнавчий музей. Люди, а особливо молодь, мають побачити й зрозуміти, в яких умовах відбувалася боротьба вояків УПА за українську незалежність", - зазначив політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому воїнів УПА треба визнати борцями за незалежність?

Відкрити криївку планують у наступному році на третій день Великодня, коли вшановуватимуть героїв Гурбенського бою. Нині збирають справжні, непідробні предмети повстанського побуту та боїв УПА.

Нагадаємо, що в квітні 1944 року в урочищі Гурби на Рівненщині в нерівному бою п'ять тисяч українських повстанців воювали з понад 35 тисячами "енкаведистів". На радянському боці були авіація, танкові частини, бронепотяг та артилерія. За радянськими даними тоді загинуло понад 2 тисячі повстанців. Частині вояків вдалося вирватися з оточення й утекти. Правду про Гурбенський бій радянська влада замовчувала. На початку 1990-х років українські патріоти впорядкували поховання: насипали козацькі кургани, встановили хрести, збудували дерев'яну каплицю. Відтоді на третій день Святої Пасхи щорічно вшановують пам'ять полеглих вояків Української Повстанської Армії. 2006 року на місці битви постав Свято-Воскресенський чоловічий монастир УПЦ КП.

Зараз ви читаєте новину «Нардеп Матчук збудував криївку УПА на Рівненщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі