пʼятниця, 14 січня 2022 15:01

Найпотужніша атака, яка може бути пов'язана з Москвою - що відомо про злам українських сайтів

Найпотужніша атака, яка може бути пов'язана з Москвою - що відомо про злам українських сайтів
Українські аналітики розслідують хакерську атаку. Фото: Reuters

Хакерська атака на урядові сайти державних органів стала найпотужнішою за останні чотири роки в Україні.

Від дій хакерів постраждало майже 70 сайтів, сказав заступник голови Держспецзв'язку Віктор Жора під час брифінгу, передає ТСН.

"На жаль, можемо констатувати, що за останні чотири роки - це найпотужніша атака. З огляду на її охоплення. Атакували майже 70 сайтів центральних органів виконавчої влади й регіональні сайти", - зазначив він.

Сьогодні планують зібрати доказову базу й аналізувати походження атаки. До розслідування доєдналися міжнародні партнери.

Постраждалі сайти відновлюють роботу.

Перші результати дослідження Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки свідчать, що атаку здійснила Російська Федерація.

"Припускаємо, що нинішня атака пов'язана з нещодавньою поразкою Росії на переговорах щодо майбутньої співпраці України з НАТО. Днями Москва уже відновила військові навчання біля кордонів України. А хакерські дії на українські держоргани також можуть бути частиною цієї психологічної атаки на українців", - повідомили в Міністерстві культури та інформаційної політики України.

Хронологія поширення новини про атаку теж вказує на втручання РФ. Інформація спочатку з'явилася в соцмережах, далі її публікували "зливні бачки". Пізніше новину активно поширили російські видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Усім було байдуже" - експерт із кібербезпеки прокоментував атаку на урядові сайти

У міністерстві вважають, що з допомогою хакерів Москва намагається посварити Україну й Польщу.

"Метою кібератаки є психологічний тиск і залякування - про це свідчать хоча б заголовки публікацій "Бійтеся...", "Очікуйте найгіршого…". Але українці уже давно показали, що не з лякливих. Тому не варто панікувати. Зберігаймо спокій", - ідеться в повідомленні.

Сайт Міністерства освіти й науки України у ніч проти 14 січня атакували першим. На порталі розмістили погрозливі повідомлення українською, російською та польською мовами.

На вході на сторінку на чорному тлі з'явилися перекреслені знаки з гербом, прапором і мапою України, а також картинка свині.

Також злочинці оприлюднили текст із твердженням, що всі особисті дані українців нібито завантажені до загальної мережі.

Зараз ви читаєте новину «Найпотужніша атака, яка може бути пов'язана з Москвою - що відомо про злам українських сайтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі