вівторок, 27 лютого 2018 12:30

На Закарпатті підпалили угорське товариство. Клімкін засудив, у Будапешті звинуватили українців в екстремізмі

На Закарпатті підпалили угорське товариство. Клімкін засудив, у Будапешті звинуватили українців в екстремізмі
Підпалене товариство угорців в Ужгороді. Пляшку із займистою речовиною закинули через вікно. Фото: ДСНС

В Ужгороді в ніч з 26 на 27 лютого вдруге за місяць підпалили будівлю офісу Товариства угорської культури. Угорське МЗС викликало посла України Любов Непоп через цю подію. Очільник МЗС України Павло Клімкін висловив свій осуд дій зловмисників та закликав до співробітництва.

Близько 3:00 злочинці кинули у вікно організації пляшку із займистою речовиною. Вогонь пошкодив площу 25 кв. м. Згоріли меблі та частина майна, повідомляє речниця управління ДСНС у Закарпатській області Наталія Батир на своїй сторінці у Facebook.

Підпал став другим за місяць. Перший відбувся 13 лютого. Голова угорського МЗС Петер Сійярто обговорив випадок із лідером угорців Закарпаття Ласло Брензовичем. Потім викликав на розмову Любов Непоп.

В Україні відбувається процес "зростання екстремістських ідей", заявив Сійярто. - Це видно з законів, ухвалених Верховною Радою України, які серйозно обмежують права меншин. Видається, вони залякують членів угорської національної меншини Закарпаття"

Україна "повинна вміти контролювати екстремістів", якщо має намір вступити до ЄС та НАТО, додав він.

Сійярто також планує зустрітися із верховним комісаром ОБСЄ з прав людини. Будуть обговорювати ситуацію на Закарпатті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна стала членом Ради ООН з прав людини на 3 роки

Павло Клімкін висловив своє негативне ставлення до події у Twitter.

"Рішуче засуджую чергову провокацію в Ужгороді проти приміщення угорської меншини. Системність і схожість дій провокаторів свідчить про замовний зовнішній слід. Ми не залишимо наших угорців наодинці! Разом будемо протидіяти спробам дестабілізації Закарпаття!", - написав очільник українського МЗС.

Угорщина заблокувала засідання комісії Україна-НАТО, яке повинно було відбутися 14 або 15 лютого під час зустрічі міністрів оборони всіх країн-членів Альянсу. Внаслідок чого міністр оборони Степан Полторак відмовився від поїздки в штаб-квартиру НАТО для участі в цьому засіданні.

Угорщина не зможе заблокувати зближення України з Організацією Північноатлантичного договору (НАТО), вважає заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль. Україна втратила занадто багато часу, не вирішуючи мовне питання, так що тепер без кризи не обійдеться, однак цей шлях пройшли багато країн.

Зараз ви читаєте новину «На Закарпатті підпалили угорське товариство. Клімкін засудив, у Будапешті звинуватили українців в екстремізмі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі