пʼятниця, 26 січня 2024 17:53

Спецтема: Війна Росії проти України

На ЗАЕС може статися радіаційна аварія

На ЗАЕС може статися радіаційна аварія
На ЗАЕС закінчується термін перебування ядерного палива у реакторах. Фото: eastnews.ua

На захопленій росіянами Запорізькій атомній електростанції закінчується термін перебування ядерного палива у реакторах, який встановив виробник.

Це може призвести до аварії, повідомляє НАЕК "Енергоатом" у Telegram.

Виконувач обов'язків голови правління АТ "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін каже, що дозволений виробником шестирічний термін спливає на всіх шести реакторах ЗАЕС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Запорізькій АЕС стався небезпечний інцидент - Енергоатом

Якщо це паливо продовжать використовувати, то це порушить умови технічних специфікацій, встановлених з урахуванням норм безпеки, і може статися руйнування цілісності паливних елементів. Якщо це відбудеться, радіаційної аварії не уникнути.

"Намагання загарбників почергово переводити енергоблоки ЗАЕС зі стану "холодний зупин" у "гарячий" ще більше розхитують ситуацію, не кажучи вже про відверте порушення умов ліцензій Держатомрегулювання на експлуатацію цих ядерних установок, тобто водночас і вимог українського та міжнародного законодавства", - наголосив Котін.

Російські загарбники продовжують тероризувати персонал Запорізької АЕС у тимчасово захопленому Енергодарі. Для продовження роботи на АЕС, окупанти змушують працівників станції оформляти російські паспорти, погрожуючи репресіями. Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Хоча Запорізька АЕС й не працює, вона досі небезпечна, адже в активній зоні та у сховищах залишається ядерний матеріал, повідомляє Міненерго.

Зараз ви читаєте новину «На ЗАЕС може статися радіаційна аварія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі