пʼятниця, 21 грудня 2012 11:35

На українців більше впливає не кінець світу, а оголошення уряду, що завтра долар буде по 20 гривень

На українців більше впливає не кінець світу, а оголошення уряду, що завтра долар буде по 20 гривень
Фото: protruskavets.org.ua

Згідно до деяких трактувань календаря індійців Майя, кінець світу має настати 21 грудня 2012 року. Сергій Сардак, 49 років, заступник головлікаря Кримської республіканської клінічної психіатричної лікарні №1 розповідає, що неврозів через подібні повідомлення в українців не виникає. За його переконанням, після 21 грудня можуть бути суїциди та психози.

Чому люди серйозно ставляться до кінця світу і переживають через це?

- Люди серйозно до цього відносяться через інстинкт самозбереження. Щоб нічого не вбило, не впало, щоб я вижив. Люди готові закопуватися в підвал, залізати під ліжко, купувати консерви, свічки "на чорний день". Але на українців більше впливає не кінець світу, а оголошення уряду, що завтра долар буде по 20 гривень. Поки що наші хворі не жаліються на переживання, пов'язані з цим. Неврозів через кінець світу немає.

Які Вам відомі реакції на повідомлення про кінець світу?

- В психіатрії відомі три типи реагування на якийсь подразник: агресія, втеча, і уявна смерть. Якщо людина зі стійкою нервовою психікою, то її дуже важко вивести з себе подібними домислами. Якщо людина має слабку психіку, такі новини ще більше її дестабілізують. Такими людьми користуються сумнівні секти, які пропонують їм відписати все своє майно, і таким чином спастися. Зараз торгують ліхтариками, продуктовими наборами для кінця світу, для багатих будують бункери.

Як вберегти себе від цієї істерії?

- Я скажу, як професор Преображенський: утримайтесь від прочитання статтей, не дивіться телевізійні новини такого змісту, уникайте розмов про це.

Зараз ви читаєте новину «На українців більше впливає не кінець світу, а оголошення уряду, що завтра долар буде по 20 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі