четвер, 27 серпня 2020 03:58

На стадії тесту вже 31 вакцина від коронавірусу - ВООЗ

На стадії тесту вже 31 вакцина від коронавірусу - ВООЗ
У світі тестують 31 вакцину від коронавірусу. Фото: Reuters

31 розробник вакцини проти коронавірусу перейшов до клінічних випробувань.

Всесвітня організація охорони здоров'я бере участь у координації цієї діяльності, під час онлайн-конференції в межах програми Thomson Reuters Foundation "Covid-19 Reporting HUB" нам розповів працівник програми з надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров'я Європейського регіонального бюро ВООЗ Олег Стороженко.

Ще 142 компанії перебувають на стадії передклінічних досліджень вакцин, тобто не перейшли до її випробувань на людях.

Існує рух "Солідарність" — моніторингова платформа, яка відстежує і підтримує зв'язок з усіма комерційними та некомерційними фірмами, академічними інститутами, залученими до розробки вакцини. Так ВООЗ може зрозуміти, яка із запропонованих відповідає вимогам не тільки ефективності, але й передусім безпечності.

"Коли ми говоримо про фази випробування на людях, там повинні бути теж великі обсяги, там повинні бути десятки тисяч волонтерів, які готові будуть випробувати цю вакцину на собі. Тільки після того як ми отримаємо необхідні докази ефективності і насамперед безпеки вакцини, тільки після цього ВООЗ може рекомендувати, щоб та чи інша вакцина вийшла на глобальний ринок", — додав Стороженко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На людях уперше випробують коронавірусну вакцину з комах

Саме найбільшого прогресу — виходу на третій етап клінічних досліджень — досягли шість вакцин. Це вакцина від Оксфордського університету і AstroZeneca, три китайські вакцини, вакцина компанії Moderna (першою почала масові випробування у США) і вакцина від німецьких виробників BioNTech, Fosun Pharma і Pfizer.

Третій етап означає масове випробування вакцини на великій кількості людей з урахуванням принципу рандомізованості (випадковий відбір учасників випробування), плацебо-контрольованого (дієвість та безпечність вакцини порівнюють із тими, кому вколюють плацебо) і подвійно сліпого дослідження (ані учасники випробування, ані лікарі не знають, кому саме дістається вакцина, а кому плацебо).

Зараз ви читаєте новину «На стадії тесту вже 31 вакцина від коронавірусу - ВООЗ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі