субота, 27 квітня 2024 14:53

Спецтема: Війна Росії проти України

Міністерство оборони готує запуск реєстру бойових травм: як працюватиме

Міністерство оборони готує запуск реєстру бойових травм: як працюватиме
Міністерство оборони України готує запуск реєстру бойових травм. Фото: Getty Images

Департамент охорони здоров'я Міністерства оборони України провів переговори з травмареєстром США й отримав набір даних, які фіксуються при травмах військових.

Зараз у Міноборони його вивчають. Про це в інтерв'ю ZN.ua повідомила директорка департаменту Оксана Сухорукова.

Для запуску реєстру, за словами чиновниці, необхідні як мінімум:

• інфраструктура під нього (програмне забезпечення) ;

• певний набір класифікаторів або довідників (щоб цю інформацію потім можна було аналізувати на великих числах і бачити певні закономірності: які травми, як і чим їх лікували і якими є результати);

• люди, котрі вноситимуть туди дані.

Всю цю інформацію має збирати Електронна система охорони здоров'я (ЕСОЗ).

Паралельно департамент займається впровадженням медичних інформаційних систем (МІС) у закладах охорони здоров'я Міноборони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це не буде примусовою мірою": у Міноборони пояснили, як працюватиме е-кабінет

"Є план впровадження, як ми підключимо госпітальну ланку до МІСів і синхронізуємо з ЕСОЗ. Цей процес має завершитися до липня 2024 року", - каже Сухорукова.

Далі планують впровадити МІСи у військових підрозділах. Для цього потрібно вирішити питання обладнання й безпеки даних (у який спосіб і які дані передаватимуться). МІСи у військових частинах мають з'явитися до кінця 2024 року.

"Підрозділи зможуть відстежувати місцеве лікування поранених, травмованих, хворих протягом усього процесу без зайвих зусиль", - зазначила вона.

Водночас, за словами чиновниці, це дасть можливість отримати статистичні медичні дані для ухвалення зважених управлінських рішень, а також можливість зберігати дані про здоров'я військовослужбовця протягом його життя незалежно від статусу.

"Наприклад, він іще військовослужбовець чи вже цивільний. Упровадження МІСів із часом також зменшить паперовий документообіг і дасть змогу медичним службам автоматично формувати звіти", = каже Сухорукова.

Зараз Департамент охорони здоров'я Міноборони разом з МОЗ опрацьовують впровадження національних класифікаторів для автоматичного опрацювання даних, у тому числі щодо закупівель і своєчасного закриття потреб.

"Після вивчення набору даних буде зрозуміло, що потрібно для впровадження реєстру травм і з якою метою. А далі треба буде вирішувати, як ми його впроваджуємо і в якій частині", -- каже очільниця департаменту.

Верховна Рада ухвалила в цілому урядовий законопроєкт про мобілізацію, який Кабінет міністрів подавав наприкінці січня. За проголосували 283 народних депутатів.

Разом з тим Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендував розробити законопроєкт про демобілізацію впродовж восьми місяців.

Зараз ви читаєте новину «Міністерство оборони готує запуск реєстру бойових травм: як працюватиме». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі