пʼятниця, 12 серпня 2022 04:30

Медовий Спас: п'ять смаколиків, які варто приготувати на свято

Медовий Спас: п'ять смаколиків, які варто приготувати на свято
Маковий рулет – одна з традиційних страв Маковія. Фото: instagram.com/byanjushka

Медовий Спас святкують у перший день Успенського посту. 14 серпня його відзначають за нинішнім церковним календарем, але за новим, новоюліанським (він набуде чинності з 1 вересня 2023 року), це свято буде 1 серпня.

Не менш популярним є і мак. За повір'ями, в цей день він зміцнює здоров'я тих, хто його їсть, пише НВ.

Нижче – добірка рецептів святкових страв, котрі стануть у пригоді до Маковія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що приготувати на Яблучний Спас: три легкі святкові рецепти

Медовик

Цей торт – улюблений десерт багатьох, а Медовий Спас – черговий привід побалувати себе. Рецепт медовика є майже в кожного кулінара. Перший – базовий варіант, котрим поділилася кондитерка Єлизавета Глінська.

Інгредієнти для коржів:

– 9 яєць;
– 8 г харчової соди (0,5 ч. л. з гіркою);
– 200 г цукру (одна склянка об'ємом 250 мл) до яєць;
– 100 г цукру (0,5 склянки об'ємом 250 мл) для карамелі;
– 150 г меду (4,5 ст. л.) – Глінська використовує гречаний;
– 500 г борошна (3 склянки об'ємом 250 мл + столова ложка).

Для крему:

– 2 яйця;
– 300 г сметани жирністю 20−30%;
– 50 г цукру (2 ст. л. з гіркою);
– 25 г борошна (1 ст. л. з гіркою);
– 500 мл молока (2 склянки об'ємом 250 мл);
– 50 г масла жирністю не менше 82%;
– 25 г кукурудзяного крохмалю (1 ст. л.);
– 80 г меду (2 ст. л. + 1 ч. л.);

Приготування смаколика за посиланням. Глінська також має рецепт ягідного медовика, але вона готує його з малиною.

Другий рецепт медовика – від шеф-кухаря Євгена Клопотенка. Він додав до торта трохи пікантності завдяки смородині.

Інгредієнти для коржів:

– 3 яйця;
– 100 г цукру;
– 450 г борошна;
– 1/3 ч. л. солі;
– 3 ст. л. меду;
– 100 г масла 82%;
– 1 ч. л. соди без гірки.

Для крему:

100 г смородини;
– 700 г сметани 21%;
– 200 мл вершків 33%;
–150 г цукрової пудри;
– 5 гілочок м'яти для декору.

Приготування смаколиказа посиланням.

Маковий рулет

Ще одна характерна страва – рулети з маком. Це здобне тісто з маковою начинкою мало кого лишає байдужим.

Інгредієнти:

– 250 г маку;
– 150 г цукру;
– пів склянки кефіру;
– яйце;
– 3 склянки борошна;
– ½ ч. л. кориці;
– 1 ч. л. соди;
–150 г масла;
– цукрова пудра для прикраси;
– оцет для гасіння (за бажанням);
– родзинки, за бажанням і смаком;
– жовток для змащування рулету.

Приготування смаколиказа посиланням.

Також ви можете приготувати рулет-маківник за перевіреним рецептом шеф-кухарів із кулінарного видання Chef's Pencil.

Інгредієнти для тіста:

– лимон;
– ½ склянки цукру;
– збите яйце;
– 3 склянки борошна;
– ½ склянки теплої води;
– 1 ч. л. цукру;
– чашка теплого молока;
– 1 ст. л. дріжджів;
– 6 ст. л. м'якого масла.

Для макової начинки:

– яйце;
– ⅔ склянки цукру;
– 3 склянки маку;
– 40 г хлібної крихти;
– ½ ст. л. ванілі;
– 5 ст. л. меду;
– 6 ст. л. масла;
– склянка киплячого молока;
– ⅔ склянки дрібно нарізаних волоських горіхів;
– ¾ склянки дрібно нарізаного чорносливу або родзинок.

Приготування смаколиказа посиланням.

Макове печиво

Маковійчики – найпростіший десерт Медового Спасу. Це базове печиво із додаванням маку. Готується воно дуже швидко й просто.

Інгредієнти:

– яйце;
– 150 г цукру;
– 500 г борошна;
– дрібка солі;
– 200 г вершкового масла;
– лимон, за бажанням;
– ½ ч. л. розпушувача;
– 2−3 ст. л. маку;
– 1 ч. л. ванільного цукру.

Приготування смаколиказа посиланням.

Другий вид печива – шулики. Ця традиційна страва складається з поламаного пісного коржа й маково-медової заправки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ходячі жабки", корисні карасі та соковита лохина: як працює унікальна ягідна ферма, поки її власник воює за Україну

Інгредієнти:

– мед;
– вода;
– борошно;
– 200 г маку;
– яйце;
– 0,5 л води;
– 6 ст. л. цукру.

Приготування смаколика за посиланням.

Кіфлики – страва, не специфічна для Медового Спасу, але має макову начинку і є питомо українською. Цей рецепт від Євгена Клопотенка.

Інгредієнти для тіста:

– яйце;
– дрібка солі;
– 350 г сметани;
– 10 г сухих дріжджів;
– 200 г вершкового масла;
– 3 ст. л. цукру;
– за бажанням, цукрова пудра;
– 320 г пшеничного борошна;
– 260 г кукурудзяного борошна;
– за бажанням, жовток (для змащування).

Для начинки:

– 400 г слив;
– 200 г цукру;
– 50 мл води;
– 3 ст. л. маку (+ для посипання);
– 3 ст. л. волоського горіха.

Приготування смаколиказа посиланням.

Свято Маковія – це поєднання двох світів, тобто народних українських традицій та християнських легенд. Українці відзначають три Спаси в серпні – це місяць нового врожаю та щедрості природи. В серпні збирають свіжий мед, саме до Першого Спасу достигає багато овочів та фруктів, збирають врожай горіхів. Найголовніше, що збирають мак, звідки й назва Маковій.

За християнським тлумаченням в цей день вшановують пам'ять семи мучеників Маккавеїв. Також, християни відзначають походження чесних древ Животворчого Хреста.

Зараз ви читаєте новину «Медовий Спас: п'ять смаколиків, які варто приготувати на свято». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі