понеділок, 10 листопада 2008 11:24

Мальдіви можуть зникнути з карти світу

Глобальне потепління здатне нанести таку велику утрату Мальдівам, що власті цієї країни, розташованої в Індійському океані, планують купити у інших держав нові землі. Тоді населення Мальдів, при необхідності, зможе туди переселитися.

Республіка Мальдіви розташовується на ланцюзі з 20 атолів, що складаються з 1192 коралових острівців. На думку учених, Мальдівам може загрожувати затоплення через підвищення рівня світового океану в результаті глобального потепління.

Президент країни Мухаммед Нашид нагадав в інтерв"ю британській газеті "Гардіан", що через глобальне потепління піднімається рівень води в морях і океанах. Це процес може привести до того, що значна частина архіпелагу досить скоро виявиться затопленою. А врешті-решт, Мальдіви взагалі можуть зникнути з карти світу.

"Ми нічого не можемо зробити, щоб самостійно зупинити зміни клімату, так що нам слід купувати землю десь іще", - сказав він. За словами Нашида, "ми не хочемо покидати Мальдіви, проте не хочемо також стати "кліматичними біженцями", що живуть в наметах".

За словами президента, що прийшов до влади близько місяця тому, для того, щоб купити нові землі, власті Мальдів створять спеціальний фонд. Туди перераховуватиметься частина доходів від туризму, що становлять близько $1 млрд.

Нашид відзначив, що низка країн в принципі готові до переговорів про продаж землі. Найкращі варіанти - Шрі-Ланка і Індія. У цих країнах 300 тис. жителів Мальдів знайдуть схожу культуру і звичні кліматичні умови. Ще один цікавий варіант - Австралія, оскільки там є багато вільної землі, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Зараз ви читаєте новину «Мальдіви можуть зникнути з карти світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі