пʼятниця, 02 січня 2015 20:28

"Або доведеться віддавати Путіну борг Януковича, або оголошувати дефолт" - екс-радник президента РФ

"Або доведеться віддавати Путіну борг Януковича, або оголошувати дефолт" - екс-радник президента РФ
Фото: polit.ru

Україні загрожує дефолт, і на нього розраховує президент Росії Володимир Путін.

Про це в інтерв'ю "Голосу Америки" заявив екс-радник Путіна, економіст Андрій Ілларіонов.

"Те, що відбувається зараз, а саме прийнятий бюджет і призначений Кабінет міністрів (Арсенія Яценюка - Ред.), на жаль, не дають великих надій на те, що новий український уряд здатний здійснити зміни. Головний крок, який повинна зробити українська влада, - рятувати країну від дефолту, що наближається. Однак, усвідомлення цього тягаря і необхідності його (дефолту - Ред.) не допустити ні в українському суспільстві, ні у владі зараз немає. Це найбільша загроза, тому що люди просто не уявляють собі, наскільки незворотні для питань безпеки, фінансові, економічні, соціальні та політичні наслідки для України він може принести в умовах війни", - підкреслив експерт.

На думку Ілларіонова, до дефолту України залишився місяць - йдеться про кінець січня-початок лютого.

"За підсумками січня обсяг міжнародних валютних резервів України, швидше за все, складе трохи більше семи мільярдів доларів. Далі їй належить здійснити проплати за січень. Зокрема, потрібно буде віддати передоплату за газ - інакше газу не буде, і країна замерзне. Після, ближче до кінця січня, буде опублікована статистика за розміром ВВП і внутрішнього держборгу України. Тоді стане зрозуміло, що співвідношення боргу до ВВП перевищить 60%. Це той самий тригер, який Путін використовує для того, щоб вимагати до оплати три мільярди доларів, які він дав уряду Януковича (після відмови тодішньої влади від євроінтеграції - Ред.). Україні доведеться або віддавати останні резерви, або оголосити дефолт. Якщо вона віддасть останні резерви, то дефолт буде відкладений на кілька тижнів, а якщо вона не віддасть ці гроші, тоді дефолт буде оголошений раніше", - пояснив економіст.

Разом з тим, ситуація, за його словами, не є безвихідною.

"Це ситуація, яка може завести в глухий кут, якщо українська влада не вживе необхідних заходів вже зараз. Протягом попередніх десяти місяців численні фахівці, економісти та експерти радили, рекомендували, пояснювали, переконували українську владу зробити наступні кроки. Але українська влада їх не зробила. Яка ймовірність того, що ці кроки будуть здійснені за ті місяці, які залишилися? Моя відповідь - невисока.

А кроки потрібні дуже прості. Це абсолютне скорочення бюджетного дефіциту до нуля. По суті, його ліквідація, що, в свою чергу, вимагає суттєвого скорочення держвитрат, реформи "Нафтогазу", яка, в тому числі, передбачає підвищення тарифів на газ; а також реформи пенсійної системи або, принаймні, здійснення перших кроків у напрямку її реформування. Нічого з цього не тільки не зроблено, а й навіть не обговорюється", - упевнений Ілларіонов.

За його словами, Путін розраховує саме на крах української економіки.

"Більше того, він неодноразово прямо говорив, що чекає часу, коли Україна опиниться в стані дефолту і припинить обслуговувати свої зовнішні зобов'язання. Це буде ситуація, яка не тільки болісно вдарить по Росії, яка є одним з кредиторів (Україна - Ред.), але і по західним кредиторам. Таким чином утворюється новий фронт для України - фронт проти власних союзників. Адже з якою б симпатією в Європі і США не ставилися до України, ставлення до боргів і зобов'язань там священне. Відповідно, там почнуть вимагати або обслуговування цих боргів, або початку переговорів щодо їх реструктуризації. І треба розуміти, що переговори займуть багато часу. Це будуть довгі, важкі, нудні і непрості переговори щодо реструктуризації боргу, ціни за реструктуризацію, відновлення кредитування. І до тих пір, поки ці переговори не закінчаться, жодне нове зовнішнє фінансування України надаватися не буде", - резюмував колишній радник президента РФ.

Зараз ви читаєте новину «"Або доведеться віддавати Путіну борг Януковича, або оголошувати дефолт" - екс-радник президента РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

49

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі