середа, 24 грудня 2008 13:24

Найбільші нафтові компанії Росії оштрафовані

Федеральна антимонопольна служба Росії схвалила нарахування штрафів найбільшим нафтовими компаніям країни - державній "Роснефті" і приватному "Лукойлу". Про це повідомляє РІА Новости з посиланням на представника прес-служби ФАС. "Роснефть" повинна виплатити на вимогу антимонопольників півтора мільярди рублів, а "Лукойл" - 1,44 мільярда рублів.

Раніше в офіційному прес-релізі ФАС повідомлялося, що "Роснефті" буде виписаний штраф в 1,8 мільярда рублів, а "Лукойлу" - в 1,5 мільярда рублів. При цьому в релізі антимонопольників підкреслювалося, що остаточна ухвала буде винесена 24 грудня.

Обидві компанії визнано винними в зловживанні домінуючим положенням на ринку палива влітку 2008 року. Раніше за те ж порушення штрафи отримали інші крупні нафтові корпорації - ТНК-ВР і "Газпром нафта". Цим компаніям необхідно заплатити до бюджету 1,1 і 1,3 мільярда рублів. І у ТНК-ВР, і до "Газпрому нафти" відзначали, що хочуть опротестувати рішення ФАС, вважаючи його несправедливим.

В кінці листопада, коли антимонопольники оголосили суми штрафів ТНК-ВР і "Газпром нафти", російські ЗМІ писали, що ФАС обмежилася мінімальним покаранням за подібні порушення. Сума штрафів склала приблизно один відсоток від виручки компаній. Можна припускати, що у випадку з "Роснафтою" і "Лукойлом" чиновники також обмежилися мінімальними покараннями.

Влітку 2008 року на російському ринку значно подорожчали бензин, гас і авіапаливо. Нафтовики стверджували, що це стало наслідком підвищення цін на вуглеводні на світовому ринку, проте у ФАС визнали, що високі ціни стали наслідком зловживання домінуючим положенням з боку найбільших виробників нафтопродуктів.

Зараз ви читаєте новину «Найбільші нафтові компанії Росії оштрафовані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі