пʼятниця, 06 листопада 2020 14:28

"Кравчук продає росіянам їхні ж ідеї у своїй обгортці" - експерт

"Кравчук продає росіянам їхні ж ідеї у своїй обгортці" - експерт
Костянтин Батозський: Ми у цій ситуації діємо реактивно, пропонуючи недієву та недосяжну, перекручену альтернативу. Фото: reuters

План, який представив голова української делегації у Тристоронній контактній групі, виглядає як недолуга спроба продати росіянам їхні ж ідеї, але у нашій обгортці. Україна досі не змогла сформулювати власну стратегію закінчення війни та реінтеграції окупованих територій. Продовжує грати за російськими правилами.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua сказав політолог Костянтин Батозський.

Українська сторона розробила "План спільних кроків", щоб врегулювати ситуацію на Донбасі. Він передбачає демілітаризувати ОРДЛО. Це реальна перспектива?

- Україна та Захід не мають жодних важелів, щоб змусити Російську Федерацію та її найманців забратись з Донбасу. Якби вони були, не чекали б якогось плану, щоб скористатись. Насправді ідеї Кравчука виглядають просто як перекручена російська стратегія, - каже Костянтин Батозський. - Москва вже багато років намагається втюхати своє бачення закінчення війни. Хоче, щоб надали Донбасу автономію, а місцевим органам влади суперповноваження з можливістю впливати на всю зовнішню і внутрішню політику країни. Зараз українська сторона робить дуже недолугу спробу перекрутити російську ідею, засунути її у свою упаковку. Мовляв, особливий статус Донбасу хочете, а ми запропонуємо там вільну економічну зону. Це ніби майже одне і теж, але не зовсім. Це виглядає принизливо для України. Досі не можемо виробити власної, національної стратегії повернення окупованих територій. Резонуємо тільки на пропозиції ворога. Це демонструє повну інтелектуальну імпотенцію всієї команди України, яка бере участь у перемовинах. Починаючи з Єрмака та Резнікова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія запропонувала свій план щодо Донбасу. Може з'явитися компромісний документ - Гармаш

Ми просто калькуємо ініціативи ворога. Виглядає як спроба зберегти гарну міну за поганої гри

Кравчук також говорить про можливе проведення місцевих виборів до 31 березня 2021 року за умови повної демілітаризації. Якщо цього не буде виконано, вибори не відбудуться?

- Ніхто не може провести вибори на Донбасі навесні наступного року. З точки зору нашого законодавства це потребує повернення на ту територію державних органів, які ведуть реєстри виборців. Цей процес потребує часу. Ця ідея вчергове показує, що просто калькуємо ініціативи ворога. Адже окупаційні адміністрації на Донбасі вже готуються провести свої вибори. Ми у цій ситуації діємо реактивно, пропонуючи недієву та недосяжну, перекручену альтернативу. Це виглядає як спроба зберегти гарну міну за поганої гри.

Чому Україна досі не може сформулювати власну дієву стратегію закінчення війни та реінтеграції Донбасу?

- По-перше, цим займаються не ті люди. Окрім цього, щиро вважаю, що очільник Офісу президента Андрій Єрмак діє проти українських інтересів та свідомо є російським агентом.

Кравчук також сказав, що "формулу Штайнмайера" неможна обійти стороною, вона має бути згадана у документі. Намагаються так протягнути особливий статус Донбасу?

- "Формула Штайнмайера" не має жодної обов'язкової юридичної дії. Україна не брала офіційно на себе зобов'язання її імплементовувати та виконувати. До неї старанно прив'язуються росіяни, бо може призвести до того, чого вони прагнуть - особливих прав для Донбасу. Але українській стороні точно не варто чіплятись за неї. таким чином продовжуємо діяти у російській парадигмі.

У створенні вільної економічної зони на Донбасі зацікавлені тільки олігархи. Вона не допоможе відновити регіон

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росію можна загнати в дипломатичну пастку, якщо не імітувати бурхливу діяльність

Україна також пропонуватиме створення Вільної економічної зони в рамках реалізації особливого порядку місцевого самоврядування в ОРДЛО, яка діятиме десь до 2050 року, каже Кравчук. Як саме це виглядатиме? Без цього дійсно не зможемо відновити Донбас?

- Цікавий момент тут у тому, що більшість тих, хто взяв участь у президентському опитуванні, були проти цієї ідеї. Не зважаючи на це, влада намагається протиснути цю ідею. Але варто пам'ятати, що вільна економічна зона на Донбасі вже існувала при президенті Кучмі. Вона породила на світ цілий кластер українських олігархів, які гальмують наш державний розвиток і зараз. Тож єдиними бенефіціарами створення такої зони зараз є ті самі великі підприємці, наприклад Рінат Ахметов. Таким чином зможе отримати безпрецедентні пільги для своїх компаній. Це - неприпустимий сценарій. Відновити економіку зруйнованого регіону вільна економічна зона ніяк не допоможе. Бо в українських реаліях будь-яка подібна ініціатива завжди перетворюється на корупційний механізм. Також вже проходили історію, коли так звана вільна економічна зона діяла у Криму. Довела свою повну неефективність. Можливо, Кравчук, не пам'ятає цього через свій старечий склероз, але головне, аби про це не забувало українське суспільство. Виглядає, наче тільки воно може змусити владу припинити грати у піддавки з Путіним.

Окрім вищезазначеного, "План спільних дій" української делегації у Мінську передбачає повний і безумовний доступ міжнародних організацій, включаючи Міжнародний комітет Червоного Хреста, до всіх утримуваних осіб до середини листопада 2020 року, а остаточне взаємне звільнення утримуваних осіб за принципом "всіх на всіх" має відбутись не пізніше 15 грудня 2020 року. Також у вимогах зазначено збільшення присутності ОБСЄ, врегулювання питання відповідальності для осіб, які брали участь у подіях, пов'язаних з війною на Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «"Кравчук продає росіянам їхні ж ідеї у своїй обгортці" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі