вівторок, 26 липня 2016 17:36

Киянка Оксана Олійник відбудовує 100-річну школу на Полтавщині

З півсотні земських шкіл архітектора Опанаса Сластіона занепадає на Полтавщині. Їх у регіоні звели на початку ХХ ст.

Одну з таких шкіл у селі Христанівка Лохвицького району хоче врятувати киянка Оксана Олійник. Сюди 3 роки тому переїхала зі столиці з чоловіком та сином. Про свої наміри розповіла журналу "Країна".

"Ми одразу побачили, що це непросте приміщення, - розповідає Оксана. - Зі скасуванням кріпацтва людям треба було давати освіту. На початок ХХ століття Олена Пчілка написала в одній газеті, що в українських селах з їхніми мальованими хатками, з'явилися некрасиві новозбудовані школи. То чому б не розробити для них дизайн приміщення, яке б органічно впліталося у пейзаж українського села.

Лохвицьке земство мало тямущу владу. Оголосило конкурс на проект школи. Його виграв Опанас Сластіон з Лубен.

Автор: Анна Балакир
 

Приміщення до дрібниць зроблено з думкою про комфорт учня. Розмір вікон такий, щоб світло падало під правильним кутом. У цій будівлі була квартира для вчителя. Усім школи зразу полюбилися.

Автор: Анна Балакир
 

Школи Сластіона вирізняються цегляним орнаментом на фасаді, трапецевидними вікнами, баштами з високими шпилями. Їх давно не ремонтують. Христанівська стоїть без дверей, з вибитими шибками. Кілька тижнів тому Оксана ініціювала толоку. Селяни винесли з приміщення сміття - дрова, цеглу, мішки. Тепер щосуботи у школі вона проводить з місцевими дітьми читання. Хоче повністю відбудувати приміщення та зробити у ньому освітній центр для місцевої громади.

Автор: Анна Балакир
 

На початку року громадські активісти започаткували проект з відбудови шкіл Сластіона на Полтавщині. Мою ідею з освітнім центром підтримала одна з активісток ініціативи, телеведуча Ольга Герасим'юк. Адже цей задум можна взяти за основу для решти закинутих шкіл. Головне, щоб місцева громада підтримала. Тому почали з толоки. Люди самі прибрали школу. Усі отримали дипломи, що вони учасники її відродження".

Автор: Анна Балакир
 

Повний репортаж про родину Ореста та Оксани Олійник читайте в найближчих номерах журналу "Країна" та стежте за анонсами на Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Киянка Оксана Олійник відбудовує 100-річну школу на Полтавщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі