неділя, 13 березня 2011 19:03

Китайці стали багатшими за українців

Китайці стали багатшими за українців

Рівень валового національного доходу Китаю в розрахунку на душу населення за паритетною купівельною спроможністю перевищив аналогічний показник України.

За підсумками 2009 року він становив в нашій країні 6180 так званих міжнародних доларів, а в КНР - 6890 доларів.

Такі дані нещодавно оприлюднила аналітична служба Світового банку.

При цьому ще в 2008 році на одну українську душу припадало 7270 доларів, а на китайську - 6280.

Але Київ провалився в яму світової економічної кризи, а Пекін її вдало перестрибнув.

За абсолютним національним доходом на душу, перерахованим за офіційним обмінним курсом, відповідно, юаня і гривні до долара США, розрив ще більше: 2800 доларів в Україну і 3650 - в Китаї.

Національний дохід на душу населення за паритетною купівельною спроможністю, що показує, скільки товарів та послуг може отримати на свої доходи звичайний житель тієї чи іншої країни, - це дуже складний для розрахунку показник.

Адже потрібно з'ясувати рівень цін на всі основні види товарів і послуг, за допомогою спеціальних коефіцієнтів врахувати їх якість.

Крім того, слід визначити питому вагу різних товарів і послуг у споживчому кошику звичайного громадянина кожної країни світу.

Тому вже протягом багатьох років Світовий банк публікує дані про національний дохід з паритетною купівельною спроможністю з затримкою на рік.

Можна, звичайно, стверджувати, що насправді ситуація не настільки сумна, оскільки в Україні реальний національний дохід значно вище офіційно декларованого за рахунок великих масштабів тіньової економіки, а зарплат у конвертах українці отримують набагато більше, ніж китайці, пише Дзеркало тижня.

Це дійсно так, але, з іншого боку, коефіцієнт Джині, який характеризує ступінь нерівномірності у розподілі доходів між найбагатшими і найбіднішими громадянами країни, в Україні вищий, ніж у Китаї.

Тому пора нам відмовитися від стереотипів про жебраків китайців, згодних "вкалувати цілий день за жменю рису".

Зараз ви читаєте новину «Китайці стали багатшими за українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі