пʼятниця, 14 жовтня 2022 11:43

Як отримати пенсії померлих родичів і хто має на це право

Як отримати пенсії померлих родичів і хто має на це право
Згідно із законом, можна отримати пенсії померлого родича. Фото: pixabay.com

Через російські атаки українці втрачають близьких і не завжди можуть отримати свідоцтво про смерть.

Як треба діяти в таких ситуаціях, розповіли в Пенсійному фонді. Згідно із законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", сума пенсії, що належала пенсіонеру, який помер, виплачується членам його сім'ї, які проживали з пенсіонером на день його смерті. Про це пише "Парламент.UA".

Сума пенсії також виплачується непрацездатним членам сім'ї, які перебували на його утриманні, незалежно від того, проживали вони із померлим пенсіонером чи ні.

Якщо немає медичного висновку про причину смерті або медичної довідки, в якій констатується факт смерті, та за неможливості надання цих документів у відділ державної реєстрації актів цивільного стану для проведення державної реєстрації смерті, справа про встановлення юридичного факту смерті вирішується у судовому порядку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи можуть українці, які виїхали за кордон, отримувати субсидії: роз'яснення

Члени родини повинні звернутися за виплатою суми пенсії загиблого пенсіонера протягом пів року з дня відкриття спадщини. Тобто після того, як спадкоємцем подано заяву про прийняття спадщини до державної нотаріальної контори.

У разі звернення кількох членів сім'ї, які мають право на отримання пенсії, належна їм сума пенсії ділиться між ними порівну.

Якщо немає членів сім'ї або вони не звернулися за виплатою зазначеної суми у встановлений строк, сума виплати, що належала пенсіонеру і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, входить до складу спадщини.

З 1 жовтня в Україні провели планові перерахунки пенсій. Зростуть виплати людям, старшим 70 років та тим, хто має великий страховий стаж. Про це йдеться у повідомленні пресслужби Пенсійного фонду України.

Однією з передумов підвищення пенсій є збільшення мінімальної зарплати. Вона з 1 жовтня зросла із 6500 грн до 6700 грн.

Зараз ви читаєте новину «Як отримати пенсії померлих родичів і хто має на це право». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі