середа, 13 травня 2009 13:21

Івана Дем"янюка залишили у в"язниці

Івана Дем"янюка залишили у в"язниці
Стан здоров"я колишнього посібника нацистів Івана Дем"янюка дозволяє йому знаходитися у в"язниці. До такого висновку прийшли лікарі мюнхенської в"язниці, в якій знаходиться 89-річний Дем"янюк.

Колишньому охоронцеві концтабору найближчим часом буде пред"явлено звинувачення в пособництві вбивству 29 тисяч євреїв. Дем"янюку належить пройти ще декілька медичних обстежень, які покажуть, чи зможе він винести тривалий судовий процес.

Дем"янюк був екстрадований до Німеччини із США 12 травня. Рішення про видачу посібника нацистів владі ФРН було ухвалене не відразу, оскільки адвокати Дем"янюка заявляли про слабке здоров"я їхнього підзахисного.

Представники Мін"юсту США, переглянувши кадри відеозапису, на якій Дем"янюк виглядає цілком здоровим, а також на підставі його медичних документів ухвалили рішення, що він зможе перенести багатогодинний переліт.

Влада Німеччини видала ордер на арешт Дем"янюка в березні 2009 року. Його вважають причетним до масового вбивства євреїв в газових камерах концтабору Собібор, в якому він служив охоронцем в роки Другої світової війни.

Дем"янюк є уродженцем Української РСР. При народженні йому було дано ім"я Іван, проте при переїзді в 1952 році в США він змінив його на ім"я Джон. Пізніше йому було надано американське громадянство, якого Дем"янюк в даний час позбувся.

У 1986 році колишнього посібника нацистів депортували до Ізраїлю, де засудили до страти за злочини, здійснені під час війни. Потім вирок був скасований, оскільки суд визнав його провину недоведеною.

Сам Дем"янюк свою провину заперечує. За його словами, він був не охоронцем концтабору, а ув"язненим-водієм, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Івана Дем"янюка залишили у в"язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі