четвер, 23 лютого 2012 18:11

"Іван Франко рибу ловити дуже любив. Навіть розмовляв з нею"

"Іван Франко рибу ловити дуже любив. Навіть розмовляв з нею"

Внук Івана Франка 73-річний Роланд живе у Києві, має технічну професію. Він — останній носій прізвища діда в роду. Розповідає, що Іван Франко ловив форель руками. Це заняття дуже любив.

"Дід рибу ловити дуже любив. Навіть розмовляв з нею: "Ах ти, щупака! Я тебе давно чекаю. Я тебе таки зловив!". Я не відчуваю якоїсь до цього охоти, бо я до тваринного світу відношусь надто з любов'ю. Мені жаль тої риби, яка, бідна, тіпається і вже скоро буде на сковорідці", - зізнався Роланд Франко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Онук Франка домігся передачі Україні антарктичної станції Вернадського

"Дід виховувався на природі, з лісом і грибами. Знав всі типи грибів. Мав величезну пам'ять на все, що побачив і почув. Він відразу реагував на все це. Якщо він вже брався за рибну ловлю, то знав, куди цей струг попливе. Стругом називалося форель. Струг дуже любить чисту воду. Там, в Карпатах, він її й ловив, бо там вода чиста. Струг іде проти течії струмка. Струмок тече вниз – а струг хоче її перемогти. Франко лапав рибу руками. Батько розказував, баба Ольга Федорівна стояла внизу потока і била по воді, а дід ставав трохи вище. Струг вискакує з води, коли сильний потік – риба намагається проскочити туди, де лагідніша вода. А дід її в повітрі й хапав. Франко ще щуку дуже любив. Щупаком її називав. А щука – лежить, як кусок деревини, там де заводь. Треба вміти її підловити в цей час. Дід умів. Снасті своїми руками робив", - каже внук Франка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Онука Івана Франка заборгувала за квартиру 32 тисячі гривень

Роланд Франко розповідає, що письменник спав від сили дві години.

"Коли у нього був час все робити? За 60 років написав 50 томів праць, і ще з дітьми розмовляв, політикою займався. Спав мало. Батько казав, дві-три години. Десь до другої завжди працював. Потім вставав зранку. Такий. організм. На жаль, ця хвороба потім його вимучила наприкінці життя. 7 чи 8 років хворів на параліч рук. Тоді навчився писати лівою. Або до пальців правиці прив'язував дротиком ручку і щось водив по папері. Розказували, як дід приходить в якесь товариство, мовчки там сидить, всі говорять-говорять. А як він заговорить – всі враз замовкають і не знають, куди діватися. Він так умів говорити влучно і цікаво. Але не був такий говіркий, що бува люди, не дасть нікому слова сказати", - зазначив Роланд.

Зараз ви читаєте новину «"Іван Франко рибу ловити дуже любив. Навіть розмовляв з нею"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі