субота, 10 квітня 2021 03:00

Іменинники 10 квітня — хто сьогодні святкує День Янгола

Іменинники 10 квітня — хто сьогодні святкує День Янгола
10 квітня святкують іменини Марії, Іларіони, Степани та Сави. Фото: pixabay.com

10 квітня День янгола відзначають чимало українців. Зокрема сьогодні особливий день для Марії, Іларіону, Степана та Сави.

Gazeta.ua пропонує дізнатися історію кожного із цих імен та святих, в честь яких відзначають іменини.

Ім'я Іларіон прийшло до нас з давньогрецької мови і означає "веселий", "радісний".

10 квітня пов'язують із преподобним Іларіоном Новим. З юності він присвятив себе служінню Богу і багато років провів в затворі. За непорочність і святість життя він спочатку удостоївся сану пресвітера, а потім ігумена Пелікітського монастиря.

Іларіон мав дар зцілення і вигнання нечистої сили. Кажуть, умів викликати дощ в розпал літньої посухи, наповнював сіті рибою, коли не було улову, і відганяв від полів птахів і шкідників.

Іларіон прожив довге життя, проте загинув від рук полководця Лаханодракона, який переслідував християн.

Ім'я Марія утворилося від давньоєврейського імені Мірьям (Міріам) і означає "бажана", "гірка", "безтурботна". Також його іноді перекладають як "сумна пані". Ім'я Марія найпоширеніше в світі, тому що саме так звуть матір Ісуса.

Під час Великого посту вшановують пам'ять святої Марії Єгипетської. Відома як велика пустельниця та аскетка. У 12 років вона пішла із дому та вела розпусний спосіб життя. У 17 визнала свої гріхи і почала молитися в Йорданській пустелі. Серед пісків прожила 48 років.

Ім'я Степан в перекладі з давньогрецької Стефанос означає "вінок", "корона". Церковнослов'янська форма, прийнята в православ'ї - Стефан.

10 квітня пов'язують із сповідником та ігуменом Стефаном Триглійским. З самої юності святий подвижник присвятив своє життя Богу і прийняв чернечий постриг, а потім став настоятелем Триглійского монастиря, поблизу Константинополя. Коли почалося гоніння на святі ікони, святого ігумена примушували підписати зречення від іконошанування. Стефан відмовився і звинуватив імператора в лукавстві. За це його закатували у в'язниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іменини тут як другий день народження — українка поділилася подробицями життя в Болгарії

Ім'ям Сава батьки називають хлопчиків у православних і католицьких сім'ях України, Росії, Білорусі, Грузії та Ізраїлю.

У лінгвістів немає єдиної теорії щодо виникнення імені Сава. Одні фахівці вважають, що з мови давніх євреїв воно перекладається як "досвідчений" або "мудрий". Інші філологи заявляють, що ім'я Сава - скорочення від Савватиос, що відсилає нас до слова "субота".

Днем своїх іменин священники Православної церкви України радять не нехтувати. Простять згадати своїх святих покровителей та помолитися до них або ж сходити до церкви.

10 квітня для православних і греко-католиків настала Батьківська субота 4-ї седмиці Великого посту. У цей день в храмах здійснюється особливе поминання померлих.

Зараз ви читаєте новину «Іменинники 10 квітня — хто сьогодні святкує День Янгола». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі