неділя, 28 липня 2019 22:28

"Ідеологічно Зеленський максимально аморфний. Відчуває епоху" - Померанцев

"Ідеологічно Зеленський максимально аморфний. Відчуває епоху" - Померанцев
Пітер Померанцев: Кожен бачить у Зеленському те, що хоче

На виборах президента в Україні сталося те саме, що у США під час виборів Дональда Трампа та Британії під час Brexit, припустив британський журналіст, письменник Пітер Померанцев в інтерв'ю журналу "Країна".

- Люди кажуть: усім набридла корупція, хочуть щось нового. Ідеологічно Володимир Зеленський - максимально аморфний. Відчуває епоху. Кожен бачить у ньому те, що хоче, і може артикулювати через нього зовсім різні надії. Питання в тому, що він робитиме, отримавши владу.

Популізм як стратегія робити різні повідомлення для різних виборців – небезпечний, каже журналіст.

"Щоб зібрати їх разом, їм вигадують політичну ідентичність. Уже не ідеологічну, бо у цих людей зовсім різні ідеології. Це як придумувати новий народ для кожних виборів. Це небезпечно тим, що потрібна дуже аморфна ідея. Ти уникаєш усього, що могло б розділити виборців. Потім люди не можуть увійти в діалог із владою або партією, бо там нічого немає. Вони продали себе у вигляді 50 різних повідомлень. Стає незрозуміло, як узагалі ця демократія повинна працювати."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три дні до виборів: соціологи дають шанси п'ятьом партіям

Такі стратегії народжуються від сучасної фрагментованої структури медіа. Це не добре і не погано – це неминуче, вважає журналіст.

"В Італії перемогли "П'ять зірок" - цифровий піар-проект, який став партією. Робили різні блоги для різних виборців. Комусь - на тему Італії, комусь - про міграцію, за Росію, проти Росії. Все для всіх. Коли прийшли до влади, не могли правити. Вступили в коаліцію з ультраправими. Ті набрали лише 17%, але паразитували на переможцях - просували свою політику проти міграції. "

Будемо бачити це і далі, прогнозує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільший в історії штраф отримав Facebook через скандал з Дональдом Трампом

"Трамп також не зміг правити у США. Різні групи інтересів використовують його для досягнення точкових цілей.

Brexit неможливо виконати. Він трапився з такої кількості причин, що ніхто не розуміє, що він означає. Одні кажуть: це було про міграцію. Інші: ні, це про суверенітет. Треті - амбіції націоналістів. Четверті - бо нам не подобалася політика скорочень. П'яті - ні, це про мусульман. Усі ці гасла були під час кампанії. Вони перемогли завдяки цій нечіткості. Інакше програли б. Тепер маємо приймати політичні рішення на базі смислового хаосу."

Повне інтерв'ю з Пітером Померанцевим читайте у журналі "Країна" від 12 липня.

Зараз ви читаєте новину «"Ідеологічно Зеленський максимально аморфний. Відчуває епоху" - Померанцев». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі