середа, 14 листопада 2007 15:20

Французькі студенти зірвали заняття в більш ніж 30 університетах

У 33 французьких університетах з 85 зірвані заняття в середу через студентські акції протесту, повідомляють французькі ЗМІ.

Хвилювання у вузах, що продовжуються по всій країні вже два тижні і пов"язані з протестом студентів проти ухвалення так званого закону про університетську автономію, досягли в середу загрозливого розмаху.

Студенти не обмежуються страйками, біля входів в багатьох вузах виставлені кордони, які перешкоджають входу в аудиторії. Оскільки в середу також проходить страйк працівників французького транспорту, багато хто не може дістатися до місця навчання, так що практично паралізована робота більш ніж третини французьких університетів.

Адміністрація чотирьох французьких вузів, зважаючи на неможливість продовжувати роботу, вже офіційно оголосила про те, що ці університети закриті в середу. Серед них і знаменита Сорбонна.

Невдоволення студентів викликав закон про університетську автономію, який надає вузам можливість самостійно знаходити фінансові кошти, знаходячи спонсорів серед приватних компаній. Студенти вважають, що самостійний пошук засобів університетами неминуче приведе до зловживань, а також до тиску на керівництво вузів з боку спонсорів, так що зараховувати в університети будуть не за знання, а за гроші.

В університеті Нантерра події набули особливого розмаху - в понеділок поліцейські при розгоні страйкуючих вже були вимушені застосувати сльозоточивий газ. Це сталося через те, що студенти розділилися на дві групи: страйкуючих, які намагалися заблокувати вхід в університетську будівлю, і штрейкбрехерів, які хотіли продовжувати заняття. Щоб не допустити зіткнення, поліція була вимушена застосувати спецзасоби, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Французькі студенти зірвали заняття в більш ніж 30 університетах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі