вівторок, 09 січня 2018 12:11

Електронну сигарету можна парити і довго - свіжі дослідження

Усі знають, що куріння протягом декількох років не проходить безслідно для здоров'я і викликає ряд негативних наслідків, у тому числі проблеми із серцем та легенями. А що стосується вейпінга? Так само він впливає на здоров'я чи викликає інші проблеми? Нове дослідження було проведено в 2017 році.

  Наукове дослідження показало, що вейпінг - не шкідливий для здоров'я
Наукове дослідження показало, що вейпінг - не шкідливий для здоров'я

Перше вейп-дослідження тривалістю 3,5 роки

Рідини для вейпа та електронна сигарета - привід незліченних дискусій та досліджень. Встановлений факт, що саме "залізо", тобто електронна сигарета не є загрозою і не шкодить організму, а ось пари рідини - можливо. Є думка, що під впливом високих температур починають виділятися формальдегіди - небезпечні для здоров'я речовини.

Нове дослідження, опубліковане в листопаді в журналі Nature і представлене на саміті E-Cigarette в листопаді 2017, проведене Університетом Катанії (Італія) і Каліфорнійським університетом (США), було присвячено впливу паріння на здоров'я людей, які ніколи не курили, але парили протягом тривалого періоду. Вчені, на чолі з доктором Ріккардо Полосою, вивчали вплив вейпінга на групу людей, які парили протягом 3,5 років і групу, які не курили і не парили. Вперше вчені вивчали використання електронної сигарети за такий тривалий період - більше 3 років.

Вчені вивчили:

• Кров'яний тиск;
• Частоту серцебиття;
• Вагу тіла;
• Роботу легень;
• Кількість оксиду азоту, який видихається;
• Кількість монооксиду вуглецю, який вдихається.

Було виявлено, що результати аналізів вейперів нічим не відрізнялися від результатів аналізів людей, які ніколи не курили і не парили. Професор Полоса зазначив, що обнадіює той факт, що тривале використання електронних сигарет навряд чи викличе серйозні проблеми зі здоров'ям. Тому можна стверджувати, що парити-безпечно.

  Наукове дослідження показало, що вейпінг - не шкідливий для здоров'я
Наукове дослідження показало, що вейпінг - не шкідливий для здоров'я

Парити довго - безпечно

Щоденне використання сигарет і е-рідин, не викликали значних змін ні в одному з досліджуваних показниках здоров'я, навіть в роботі серця і легенів. Це перше дослідження, яке проводилося протягом 3,5 років і має довгострокові результати, хоча все-таки і обмежені за часом.

Що стосується впливу куріння, відомий той факт, що сигарети негативно впливають на роботу серця, легенів і дихального апарату. У курців виникає задишка, кашель, проблеми при виконанні важких фізичних навантажень і т.п. У вейперів ніяких відхилень не спостерігалося.

Ще недавно виникало багато питань з приводу того, безпечний вейпінг чи ні. Але сьогодні все більше публікується результатів наукових досліджень про те, що паріння - корисніше куріння і не має негативних наслідків на здоров'я людини. Наукові публікації, які спираються на реальні дослідження, популяризують вейпінг і навіть впливають на прийняття політичних рішень держав, які планують вводити ті чи інші заборони.

Зараз ви читаєте новину «Електронну сигарету можна парити і довго - свіжі дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі