четвер, 07 травня 2020 13:38

Електроенергія для населення має подорожчати

Електроенергія для населення має подорожчати
85% електроенергії "Енергоатом" продає державному підприємству "Гарантований покупець" за низькою фіксованою ціною 567 грн за МВт/год. Таким чином держава забезпечує дешеву електроенергію для населення. Також компенсує зелений тариф – високі пільгові ціни за електроенергію з відновлюваних джерел. Фото: https://pixabay.com/

Скорочення вироблення енергії "Енергоатомом" носить технічний характер. Економічна криза та пандемія коронавірсу призвели до того, що майже 20 відсотків підприємств у державі зараз не працюють.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить експерт Українського інституту майбутнього з енергетики Андріан Прокіп, 35 років.

"Тобто вони не споживають енергії. Попит на неї падає, вона вже не потрібна в таких великих кількостях. Друга причина – розвиток відновлюваної енергетики. За останні роки зросла майже втричі. Фактично саме "Енергоатом" дотує зелений тариф для альтернативної енергетики. Це ще більше зменшує попит на атомну енергію", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рішення уряду щодо енергетики продиктовано ситуацією на ринку - експерти

За його словами, насамперед скорочення негативно вплине на сам "Енергоатом" та атомну енергетику країни загалом.

"Через це варто очікувати на підвищення цін для промислових виробництв. Це своєю чергою призведе до підвищення цін і для населення. Окрім зеленого тарифу, низька вартість енергії для громадян забезпечується саме сектором атомної енергетики. Тобто ціни для рядових українців не зростали, бо "Енергоатом" дешево продавав їм енергію. Водночас різницю компенсували за рахунок промислових підприємств. Вони отримували енергію за ринковою ціною.
За останні три роки ціна для громадян не зростала, проте вартість вироблення збільшувалася. Держава штучно стримувала вплив інфляції на ціни за енергію для українців. Маємо перейти до ринкових умов. Вартість електроенергії для населення повинна зрости. Це своєю чергою призведе до перегляду енергетично-соціальної програми влади. Наприклад, зменшення кількості субсидій для населення. Проте це має відбуватися тільки після того, як Україна повністю вийде з карантину", - додає Андріан Прокіп.

Атомний енергетичний сектор України скорочує свої потужності наполовину. Такий баланс на 2020 рік затвердив уряд 28 квітня. Державне підприємство "Енергоатом" зменшує видобуток енергії на всіх чотирьох українських АЕС - Запорізькій, Рівненській, Південно-Українській та Хмельницькій.

Зараз ви читаєте новину «Електроенергія для населення має подорожчати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі