вівторок, 10 квітня 2018 20:23

Експерт розповів чого чекати він нового угорського парламенту

Експерт розповів чого чекати він нового угорського парламенту
"Фідес" перемагали на парламентських виборах у 1998 році. Віктор Орбан тоді сформував правоцентристський уряд. У віці 35 років він став наймолодшим прем'єр-міністром в сучасній Угорщині. Керував країною до 2002-го. У 2010-му "Фідес" знову упевнено переміг, а Віктор Орбан знову став прем'єр-міністром Угорщини. Фото: Антикор

Причина перемоги консервативної партії "Фідес" не в особистості Віктора Орбана. Набагато більшу роль відіграють тези, які виголошує він і його партія.

Про це в коментарі для Gazeta.ua розповів політолог Петро Олещук.

"Люди підтримують консервативний напрямок, бо вбачають в ньому захист своїх національних інтересів. Перед початком виборів партія влаштувала ряд масштабних медіа-акцій. Метою було залякування людей європейськими проблемами. В першу чергу апелювали до можливої навали біженців. Ця політика подіяла. Очевидно, в Угорщині є запит на правоцентристських політиків. Такі тенденції поширені не тільки на території цієї держави. Та ж сама Польща демонструє євроскептичні настрої. Основа масштабної підтримки Орбана — це послідовна політика протистояння європейській бюрократії. Це сприймають як захист національних інтересів. Суспільство налякане терактами, які відбуваються на території Європи", - пояснив він.

На думку експерта, перемога консерваторів - це виклик для України:
"Наші стосунки з Угорщиною все ще натягнуті. Хоч ситуація з Законом про освіту затихла (Угорщина звинувачує Україну, що мовна стаття українського Закону "Про освіту" обмежує права її національних меншин. Навчання в старших класах має бути українською мовою. Мова меншин вивчатиметься як факультатив. - Gazeta.ua). Але дружніми і партнерськими їх назвати не можна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилася реакція МЗС на погрози Угорщини

Петро Олещук вважає, що ми маємо поводити себе прагматично.

"Можемо кооперуватися з іншими країнами, які мають такі самі проблеми з Угорщиною. Це Словаччина й Румунія. Треба узгоджувати політику з ними. Київ не буде вступати у відкриту конфронтацію. Угорщина - навпаки. Там неодноразово казали, що планують блокувати Євроінтеграцію України, вступ і співпрацю з НАТО. Адже будь-які спірні питання в НАТО вирішуються консенсусом.
Агресивна політика Угорщини щодо України створює видимість сильної влади в очах населення. Це додає електоральних відсотків. Ми не повинні йти на поступки й шкодити національним інтересам. Треба шукати альтернативні механізми тиску", - додає експерт.

Партія угорського прем'єра Віктора Орбана "Фідес" перемогла у виборах. Вона матиме контроль над двома третинами голосів у парламенті. Найімовірніше - це 133 мандати, мінімальну кількість голосів для зміни конституції країни.
На другому місці ультраправий "Йоббік" - 19,5%, за нею - Угорська соціалістична партія з результатом 12,35%.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів чого чекати він нового угорського парламенту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі