вівторок, 05 лютого 2019 12:04

Денісова розповіла про стан шістьох полонених моряків

Денісова розповіла про стан шістьох полонених моряків
Нині перевіряється інформація щодо виявлення у Ейдера гепатиту B. Фото:beztabu.net

Український омбудсмен зустрінеться з представниками Ради Європи для вирішення питання переведення поранених до третьої країни.

У шістьох військовополонених моряків, яких Росія незаконно утримує у СІЗО, погіршився стан здоров'я, - повідомила український омбудсмен Людмила Денісова.

"Зараз у нас суперечлива інформація від адвокатів, які відвідують наших військовополонених, зокрема й поранених, і тих, хто не був поранений. Ми знаємо, що є такі тривожні звістки щодо Терещенка, Безпальченка, Зінченка, тобто стан їхнього здоров`я погіршується. І це стосується також Артеменка, Ейдера та Сороки", - розповіла вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Москалькова намагалася спровокувати полоненого моряка

За словами Денісової, зокрема, нині перевіряється інформація щодо виявлення у Ейдера гепатиту B.

"У нього було поранення, йому робили оперативне втручання, я думаю, гепатит B міг виникнути через оперативне втручання", - сказала омбудсмен.

Також Уповноважена Верховної Ради України з прав людини зазначила, що сьогодні, 5 лютого, в неї запланована зустріч із представниками Ради Європи щодо питання переведення українських поранених з Росії до третьої країни.

"Здійснити переведення до третьої країни, якщо РФ не може їх вилікувати і виконати Женевську конвенцію від 1949 році щодо звільнення їх як військовополонених, як моряків, які були захоплені в полон", - пояснила вона.

Окрім цього Денісова розповіла, що на 7, 12 та 13 лютого вже призначено розгляд апеляційних скарг на рішення суду щодо подовження арешту українських моряків, до того ж тривають слідчі дії.

"Адвокати говорять, що моральний стан моряків дуже високий, вони тримаються, всі вважають себе військовополоненими, свідчень не дають, але фізичний стан погіршується. Тому що тримання їх у таких умовах, як розповідає РФ, дуже гарних, але підтвердження цьому немає, безумовно завдає шкоди їхньому здоров'ю", - резюмувала український омбудсмен.

Незаконно утримуваний в російському СІЗО український політв'язень Павло Гриб знаходиться на межі життя і смерті.

Зараз ви читаєте новину «Денісова розповіла про стан шістьох полонених моряків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі