середа, 09 вересня 2020 10:18

Гроші замість бебі-боксів або Сім кіл пекла для батьків

Гроші замість бебі-боксів або Сім кіл пекла для батьків
Період очікування заповітного бебі-боксу може скласти до 50 днів. Фото: Одесская Жизнь

Нинішня влада пропонує новоспеченим батькам отримувати монетизовану одноразову допомогу замість бебі-боксів. Передбачається, що розмір грошової компенсації становитиме 5 тисяч гривень. Однак для того, аби отримати ці кошти, згідно з Порядком та умовами реалізації пілотного проекту з монетизації "пакунку малюка", молодим батькам необхідно буде зібрати цілу теку документів та пройти через "7 кіл пекла" української бюрократії. І ще не факт, що батьки отримають ці кошти.

З вересня 2018 року в Україні було запроваджено нову ініціативу. Породіллі прямо у пологовому будинку отримували "пакунки малюка" або "бебі-бокси". Це одноразова допомога для кожного новонародженого маляти, яка містила необхідні для дитини речі: пелюшки, вологі серветки, підгузки, дитячий одяг, гігієнічна косметика для малюків тощо. Ба більше – сама коробка, яку видавали новоспеченим батькам, могла використовуватися як дитяче ліжечко: коробка була з міцного та цупкого матеріалу, а в пакунку містився спеціальний матрац та ковдра. Такі пакунки дозволяли не лише на перший час зекономити кошти на придбання найнеобхіднішого для новонароджених, а й, відповідно, не витрачати час на відвідування магазинів.

Цьогоріч молоді матусі почали скаржитися на те, що у багатьох регіонах бебі-боксів не видавали, натомість їх зобов'язували писали розписку про неотримання пакунків, які потім обіцяли доставляти додому. Втім, час йшов, а молоді батьки нічого так і не отримували, тож зібравши усі сили і кошти, вирушали на закупки необхідного.

Нинішній Уряд Шмигаля запропонував замінити пакунки маляти грішми, мовляв, сума вийде та ж сама, однак батьки самостійно зможуть обирати необхідні товари для свого чада. Уряд наполегливо переконував усіх навколо, що більшість молодих батьків виступає за отримання грошей замість пакетів малюка, хоча дослідження ініціаторів програми - ЮНІСЕФ показало, що ситуація зворотна: 80% за отримання бебі-боксів.

Хто і для чого в уряді давав неправдиві дані, питання окреме.

Також в уряді обіцяли, що для отримання допомоги батькам не потрібно збирати документів, достатньо лише свідоцтва про народження маляти.

Втім, як це доволі часто трапляється з нинішнім урядом, обіцянки розходяться із реальним станом справ. 29 липня 2020 року Кабмін затвердив "Порядок та умови реалізації пілотного проекту "Монетизація одноразової натуральної допомоги "пакунок малюка" у 2020-2021 роках". У документі вказаний алгоритм дій батьків новонароджених для отримання коштів, який викликає низку запитань, оскільки головний автор цього "Порядку", перший заступник міністра, Євген Котик пройшов великий і складний шлях від начальника департаменту в податковій інспекції до начальника відділу Головного управління ДФС у Київській області, але жодного дня не був пов'язаний з роботою в системі соціального захисту.

Як же перший заступник міністра планує спростити життя батькам?

Нагадаємо, що до цього моменту батьки отримували бебі-бокс в пологовому будинку, за пред'явленням однієї довідки.

Тепер породіллям необхідно буде, по-перше, відкрити спеціальний рахунок у ПриватБанку.

Далі підготувати низку документів:

- заява у паперовій або електронній формі із зазначенням реквізитів спеціального рахунка та пакет документів.
- до переліку документів необхідно буде додати копію свідоцтва про народження дитини.
- копію документу про присвоєння реєстраційного номера картки облікової картки платника податків.
- довідку з пологового будинку про не отримання одноразової допомоги "пакунок малюка".
- якщо дитина знаходиться під опікою, або влаштована у родину патронатних вихователів чи до прийомної сім'ї, необхідно буде також прикріпити копію рішення райдержадміністрації чи виконкому міськради.
- якщо батьки хочуть подати документи в електронному вигляді, цей же перелік має бути підтверджений фотокопіями документів та затверджений електронним підписом.

Але зачекайте! Це ще не все! Якщо батьки захочуть відправити заяву по електронній пошті, то спочатку їм потрібно отримати сертифікат електронного підпису!

І вже потім "заява разом з необхідними документами для призначення грошової компенсації, що подається до виконавчого органу місцевої ради, приймається уповноваженими особами, які визначені виконавчим органом місцевої ради, та передається відповідним структурним підрозділам з питань соціального захисту населення".

Питання перше - чи справді в Мінсоцполітики вважають, що у перші дні народження маляти батькам є час на збір документації та оформлення бюрократичних процедур?

Питання друге - чи знають автори документа, що за межами Києва теж є життя? Чи відомо в Міністерстві, що з 300 тисяч дітей, які щорічно народжуються в Україні, понад 100 тисяч народжуються в селах де немає, наприклад, ПриватБанку і не завжди є інтернет і можливість завантажити сертифікат електронного підпису?

Питання третє - чи можуть чиновники із Мінсоцполітики уявити собі, що не у всіх молодих батьків у селах є свої машини, на яких вони можуть легко і безтурботно вирушити оформлювати карти необхідного банку?

Але ж історія зі "спрощенням життя" молодим батькам ще не закінчена.

Якщо ви думаєте, що зібравши всі довідки вони негайно стануть володарями пакунку малюка, то ви занадто поганої думки про здібності міністерства Соціальної політики.

Далі відділи соцзахисту населення мають розглянути пакети документів впродовж 5 робочих днів та прийняти рішення про призначення грошової компенсації або ж – увага – про її відмову. Тобто, якщо бебі-бокси отримували без винятку усі породіллі, то тепер відділи соцзахисту зможуть "пограти в Бога" та відмовити в отриманні коштів. Знову ж таки питання - якщо раптом молоді батьки в радісних клопотах забули додати якусь довідку, на гроші від держави годі й сподіватись? А поки відділи соцзахисту розглядатимуть та виноситимуть рішення про призначення чи відмову грошової компенсації - дітей не потрібно купати, пеленати та одягати?

І ось, врешті-решт, місцеве відділення міністерства соціального захисту, до 10 числа кожного місяця, вносить дані до реєстру. Ви запитаєте, що робити тим хто народив дитину, наприклад шостого числа і природно не встиг оформити всі документи? Звичайно, чекати наступного місяця!

Взагалі, період очікування заповітного бебі-боксу може скласти до 50 днів.

Далі теж не все так "райдужно". У зазначеному порядку вказано, що придбати товари батьки зможуть у певних визначених (читати – вигідних для влади) магазинах. З власних джерел нам відомо, що серед магазинів-партнерів урядової програми розглядається участь відомої мережі, на яку навіть державні карантинні обмеження не розповсюджувались. Тому, відслідкувати якимось чином прозорість використання державних коштів навряд чи вдасться. Крім того, скористатися коштами батьки зможуть лише у певний період часу. Тобто, якщо на ваш рахунок надійшли 5 тисяч гривень, а ви з якихось причин не встигли їх витратити на дитячі товари, гроші повертаються на рахунки Мінсоцзахисту. І знову-таки питання - чи враховували автори зазначеного порядку, що майже третина від загальної кількості новонароджених в Україні - мешканці сіл, де не те, щоб торгівельних мереж немає, подекуди навіть за звичайними ліками потрібно їхати десятки кілометрів?

Якщо узагальнити, то зібравши теку документів, ви можливо отримаєте, а можливо й ні – таку собі спеціальну картку зі спеціальними умовами купівлі товарів у спеціальних торговельних мережах. І добре, якщо родина повноцінна та проживає у місті. В інакшому випадку, доведеться їхати із малечею на руках спершу до органів соціального захисту задля оформлення допомоги, а потім вирушати на закупки до обласного центру (адже відома торговельна мережа не працює у селах та навіть райцентрах). Складається враження, що деякі чиновники, зацікавлені у тому, аби більша частина бюджету, виділена на допомогу батькам новонароджених, залишилась недоторканою. Простими словами - зекономити на дітях, аби в кінцевому результаті поповнити свої кишені.

Молода матуся-одиначка Вікторія (з етичних причин прізвище не вказуємо) розповіла, що не знає, як буде оформлювати допомогу. "Я чесно дуже сподівалась на бебі-бокс, і до останнього вірила, що все ж таки отримаю найнеобхідніші речі для сина. Адже я проживаю в селі, і щоб оформити допомогу необхідно їхати за 40 км до райцентру. Мені немає на кого залишити дитину та немає людини, яка б допомогла оформити допомогу без моєї участі. Тепер доведеться їздити із сином в автобусах, наражаючи при цьому на небезпеку зараження коронавірусом і себе, і дитину. Відстоювати черги та сподіватися, що я отримаю цю допомогу, - говорить Вікторія. - Добре, що на перший час у мене є речі – ліжечко віддала сусідка, пелюшки та певний одяг теж повіддавали знайомі, а от що робити далі – навіть не знаю. У нашому селі немає спеціалізованих магазинів, де можна придбати навіть елементарні засоби гігієни та дитячу косметику".

Замість післямови

Нині молодим батькам, які очікують на бебі-бокси, доводиться сподіватися на вирішення цієї проблеми. Тим більш, що 25 серпня 72 народних обранці подали до Верховної ради законопроект за номером 3006а про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" щодо надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги "пакунок малюка". Цим документом нардепи пропонують скасувати монетизацію "бебі-боксів", натомість відновити їх видачі, розширивши при цьому перелік потрібних для малюків речей. Тож залишається сподіватися, що і в інших народних обранців прокинеться совість та турбота про майбутнє покоління.

Ну, а поки, незважаючи на офіційний запуск нової системи, немає ніяких даних про те, що молоді батьки змогли отримати хоча б копійку з обіцяних урядом грошей, оскільки сама держава, до сих пір, не визначилася - як і де вони зможуть витратити ці гроші.

В черговий раз обіцянки Кабінету міністрів спростити життя українцям, на ділі перетворюють це життя в проходження семи кіл бюрократичного пекла.

Зараз ви читаєте новину «Гроші замість бебі-боксів або Сім кіл пекла для батьків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі