субота, 01 лютого 2020 10:15

Цінності немає - соціолог розкритикував перепис населення

Цінності немає - соціолог розкритикував перепис населення
Соціолог Євген Головаха розкритикував метод Дубілета. Фото: pravda.com.ua

Електронний перепис населення, який ініціював міністр Кабміну Дмитро Дубілет, більше схожий на попередню оцінку чисельності жителів України. Дані, які отримали в результаті, не можна вважати остаточними.

Таку думку висловив Gazeta.ua соціолог Євген Головаха.

"Якщо владу влаштовує такий результат, нехай буде. Особисто мене - ні. Це науково не доведені дані. Запропонований метод не прийняли в науковому середовищі. Є соціальна статистика, демографія, соціологія, які можуть досліджувати це питання. А те, що провели, важко називати повноцінним переписом, хіба лише попередня оцінка чисельності громадян, не більше. Великої цінності у цьому немає. У всьому світі є така процедура як суцільний перепис населення. Він враховує не лише кількість населення, але і його склад. Що дуже важливо, бо треба знати не тільки скільки є українців, а хто вони і як живуть".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оцінку чисельності українців продовжать наступного місяця

Науковець переконує, що даних мобільних операторів недостатньо для визначення чисельності українців. Рішення проводити подібний перепис необгрунтоване.

"Я не розумію як можна було точно вирахувати середню кількість телефонів у населення з різних регіонів і місцевостей. Варто ще ж зважати, що українці за кордоном взагалі можуть не мати українських телефонних номерів. Але вони теж громадяни нашої держави, вони тут живуть, просто тимчасово відсутні. А тих, хто не живе в Україні, але зареєстрував телефон, порахували. Тут стільки недоліків, що не перелічити. Нікому не пояснювали цю методику. Кажуть, із трьох джерел брали дані і вкладали в математичну модель, яка вираховує. А хто обгрунтовув ту модель, як відбирали дані? Наукових експертиз щодо цього не було, бо їх би робили в академічних установах. Без наукових експертиз будь-яка методика недосконала", - говорить Головаха.

37 мільйонів 279 тисяч людей живуть в Україні, не враховуючи анексованого Криму й окупованих районів Донбасу. Такі дані електронного перепису. Тривав три місяці. Рахували за даними мобільних операторів, Пенсійного фонду, загсів.

Чоловіків - 17,28 млн, жінок - близько 20 млн. Найбільше людей від 25 до 54 років - 16,458 млн, 55–64-річних - 5,243 млн. Старших 65 років - 6,248 млн. Дітей до 14 років - 5,756 млн. Ще 3,584 млн - молодь 14-24 років.

Зараз ви читаєте новину «Цінності немає - соціолог розкритикував перепис населення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі