вівторок, 07 вересня 2021 05:01

Церковне свято 7 вересня: кому сьогодні моляться православні віряни

7 вересня православна церква східного обряду згадує святого Тита, єпископа Критського - з числа 70-ти апостолів.

Був сподвижником апостола Павла та засновником Критської православної церкви.

Тит народився на острові Крит в родині знатних язичників. В молоді роки він уважно вивчав еллінську філософію і стародавніх поетів. Займаючись науками, Тит вів доброчесне життя, не вдаючись до пороків і пристрастей, властивих більшості язичників.

Автор: rublev.com
  7 вересня вшановують пам'ять святого Тита, апостола від 70-ти
7 вересня вшановують пам'ять святого Тита, апостола від 70-ти

У 20-річному віці святий Тит уві сні почув голос, що наказав йому залишити еллінську премудрість, яка не дає душі порятунку, але шукати тієї, що рятує. Після цього сну святий Тит чекав ще рік, чи не буде йому іншого подібного веління. І, дійсно, в наступному сні йомуу було вказано ознайомитися з вченням Божих пророків. Перше, що йому довелося прочитати, була Книга пророка Ісаї. Відкривши її на 47 главі, Тит був вражений словами.

Коли до Криту вістка прийшла звістка про Великого Пророка, що з'явився в Палестині, і про створювані ним чудеса, правитель острова Крит, рідний дядько Тита, послав його туди.

Святий Тит в Єрусалимі побачив Ісуса Христа. Слухав його проповідь і увірував у нього. Був свідком хресних страждань і смерті Спасителя, його славного Воскресіння і Вознесіння на небо. У день П'ятидесятниці майбутній апостол чув, стоячи в народі, як 12 апостолів після зішестя на них Святого Духа говорили різними мовами, в тому числі на мові критян.

Святий Тит прийняв хрещення від апостола Павла. Став його найближчим учнем, супроводжував у місіонерських подорожах, був з ним в Єрусалимі. Святий Тит зарахований до 70-ти апостолів. Висвячений святим Павлом на єпископа Критського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проповідника іменували апостолом. Церковне свято 6 вересня

Апостол Тит мудро керував своєю паствою і трудився над просвітою язичників світлом віри Христової. Отримав від Господа дар чудотворення. Під час одного з язичницьких свят на честь богині Діани Тит проповідував присутнім язичникам. Побачивши, що вони його не слухають, Тит молитовно звернувся до Бога, щов він показав людям нікчемність ідолів. Під час молитви і дол Діани на очах у всіх впав і розбився. Іншим разом апостол Тит молився, щоб Господь не допустив закінчення будівництва споруджувати язичницького храму на честь Зевса, і він зруйнувався. Такими чудесами апостол Тит багатьох привів до віри в Христа.

Освітивши світлом віри і навколишні країни, апостол Тит мирно помер в глибокій старості у 95 році.

7 вересня відзначають день перенесення мощей апостола Варфоломія, яке відбулося в VI столітті.

Також сьогодні молитовно згадують святителів Варсиса та Євлогія, єпископів Едеських, і Протогена, епископа Каррійського, сповідника; а також святителя Мину, патріарха Константинопольського; святителя Іоанна Каппадокійського; священномученика Володимира (Мощанського), пресвітера.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 7 вересня: кому сьогодні моляться православні віряни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі