понеділок, 06 грудня 2010 17:02

Через зміну клімату щороку помиратиме 1 мільйон людей - ООН

Через зміну клімату щороку помиратиме 1 мільйон людей - ООН

Експерти ООН опублікували черговий прогноз кліматичних умов на планеті. На їхню думку, до 2030 року зміна клімату побічно призведе до смерті 1 млн осіб щорічно, а також збитків для світової економіки у розмірі 157 млрд доларів.

"Зараз ми вступаємо у дуже вразливий етап існування планети і присутності на ній людства. Ми вже не зможемо утримати потепління нижче рівня 1 градуса за Цельсієм протягом наступних 20 років. Минулого року ми орієнтувалися на 0,7 градуса. Таким чином, в реальності потепління, швидше за все, складе не менше 1,5-1,7 градусів за Цельсієм", - сказав Салімул Хук, один з авторів доповіді і кліматолог з Іспанії.

За його прогнозами, якщо викиди йтимуть сучасними темпами, то в довгостроковій перспективі слід орієнтуватися на потепління на рівні 3,5-4 градусів.

"Менше ніж через 20 років майже всі країни в світі відчують на собі високу вразливість перед зміною клімату і подальшим розігріванням планети", - йдеться в доповіді.

Дослідження, проведене низкою гуманітарних і наукових співтовариств, у тому числі і з так званих кліматично уразливих країн, дає оцінку того, як 184 країни залежатимуть в чотирьох ключових сферах, таких як охорона здоров'я, природні катастрофи, втрата жилого середовища за рахунок осушення і підйому рівня вод, а також економічні потрясіння.

Згідно з поданими даними, під найбільшим ударом опиняться 54 бідних країн світу, включаючи Індію з її більш ніж мільярдним населенням.

"Ці країни найбільше постраждають від зростання об'ємів парникових газів. За іронією долі, вони якраз найменше винні в зростанні викидів Со2", - мовиться в доповіді.

У прес-повідомленні ООН наголошується, що без "коректування" світ рухається до того, що до 2030 року в результаті зниження доступності їжі, води, різних природних ресурсів і зниження рівня економічного розвитку на планеті гинутимуть близько 1 млн людей щорічно.

Особливо в дослідженні наголошується, що сучасній медицині слід вже сьогодні почати готуватися до руйнівних наслідків глобального потепління і пов'язаного з цим зростання інфекцій.

Більше половини з 157 млрд доларів економічних втрат доведеться сплатити найбільш розвиненим країнам, таким як США, Німеччина і Японія. Разом з тим, вартість їхнього ВВП буде пропорційно нижче, ніж для бідних країн.

З 29 листопада по 10 грудня в мексиканському Канкуні обговорюються шляхи рішення проблема антропогенної зміни клімату. Головним завданням учасників Конференції в Канкуні буде ухвалення "Рішення ООН щодо припинення вирубки тропічних лісів" - дуже серйозної глобальної екологічної і кліматичної проблеми.

Cybersecurity

Зараз ви читаєте новину «Через зміну клімату щороку помиратиме 1 мільйон людей - ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі