понеділок, 06 квітня 2009 19:14

Через кризу Бородянка перетворилася на концтабір (ФОТО)
6

У скандально відомому столичному притулку для тварин в Бородянці знову проблеми. Через економічну кризу фінансування закладу практично зійшло нанівець.

Зараз в Бородянці 280 собак. З тих, кого господарі здали "за непотрібністю", 60 відсотків - бійцівських і охоронних порід.

Опинившись тут, всі тварини проходять через шок. Деякі захворюють. Якщо собака контактний - його підлікують при нагоді. Якщо пес боїться людей або агресивний, цієї проблеми можуть не помітити. Маленькі собачки і щенята зазвичай гинуть.

Літні вольєри - місцеві карцери. Стоку немає, і тварини деколи тижнями ходять по калюжах з власної сечі. Люди підходять раз на день, приносять кашу і воду. Тут багато диких і агресивних собак. Працювати з ними важко, забирати їх не хочуть, а приспати не можна.

Притулок в Бородянці існує 8 років. Перші роки в розрахованих на 250 собак вольєрах містилося до 600 тварин. Відсутність ветеринарної допомоги і жорстоке відношення персоналу до собак здобули закладу славу концтабору для тварин. Якщо за спійманим собакою через десять днів ніхто не приходив, нещасна тварина чекала болісна півгодинна агонія і смерть.

- Собакам кололи препарат дитилін, який блокує дихання, - говорять в притулку. - Вони відчували дикий біль і поступово задихалися, знаходячись при свідомості.

Під тиском громадськості в листопаді 2006 року в притулок відкрили доступ волонтерам. Ті почали чистити авгієві стайні (шар нечистот у вольєрах досягав 10 см!), які являли небезпеку не тільки для здоров"я тварин, але і персоналу. Крім того, волонтери почали підгодовувати собак і шукати їм нових господарів.

У червні 2007 року заступник столичного мера Ірена Кільчицка заявила, що бере під контроль вирішення проблеми бездомних тварин. Адже притулок - комунальне підприємство і знаходиться на міському балансі. Але ситуація на краще так і не змінилася. За винятком того, що тепер сюди безперешкодно і у будь-який час могли приходити волонтери.

Дійсно, економічна ситуація в країні зараз важка. Коли десятки тисяч людей втрачають роботу і заробіток, здається, не час жаліти тварин. Але від втрати співчуття до чотириногих друзів один крок до байдужості до людей.

За матеріалами Комсомольська правда, Webefir.com

Зараз ви читаєте новину «Через кризу Бородянка перетворилася на концтабір (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі