вівторок, 08 червня 2021 09:14

"Був бездомним. Де тільки не жив" - справляють дев'ятини по Слабошпицькому

Сьогодні виповнюється дев'ять днів після смерті письменника й літературознавця Михайла Слабошпицького. Майже пів року боровся з раком легень. Помер 30 травня. Мав 74 роки.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Михайло Слабошпицький був автором понад 20 книг. Серед його робіт – документальна, публіцистична та біографічна проза, а також численні твори для дітей
Михайло Слабошпицький був автором понад 20 книг. Серед його робіт – документальна, публіцистична та біографічна проза, а також численні твори для дітей

Народився в селі Мар'янівка Звенигородського району Черкащини. Закінчив факультет журналістики Київського університету ім. Тараса Шевченка. Працював журналістом і редактором відділу "Критика" газети "Літературна Україна".

"Михайло Федотович міг покритикувати, полаяти. Але робив це по-дружньому і конструктивно. Навіть іноді сам переживав за почуття інших. Якось опублікував критичну статтю про поета-початківця з Луганська, а потім переживав: "Може, не треба було?". Та я запевнила, що він дав цьому поету крила. Коли завідував відділом "Критика" у виданні "Літературна Україна", то молоді письменники проходили через нього. Слабошпицький усіх встигав прочитати й міг процитувати кожного", - розповідала письменниця Тетяна Дейнегіна.

Згодом очолив видавництво "Ярославів Вал". Був автором понад 20 книг. Серед його робіт – документальна, публіцистична та біографічна проза, а також численні твори для дітей. За роман-біографію "Поет із пекла" отримав Шевченківську премію.

"Знаю Михайла понад 50 років. Він любив товариство. Для нього це було місцем вільнодумства, де після чарки-другої говорили все, про що думали. Була значна кількість людей, які симпатизували йому. Бо він був неперевершений оповідник, але надзвичайно категоричний у відстоюванні цінностей. Зокрема, і літературних. Його не любили й боялися потрапити під його перо. Саме тому радянська доба таких, як Слабошпицький, не вітала. Був період, коли Михайло був бездомним, бо йому не давали житла. Де тільки він не жив, навіть на дачі як сторож.

Він разом з Анатолієм Дімаровим постійно розігрував колег. Якось звернувся до одного з письменників: "Що ти себе мордуєш? Ти починаєш працювати о 7-й ранку. Нащо? Ти з себе знущаєшся, а потім з усіх нас своїми творами. Йди на річку і скупайся там спочатку, а не сідай одразу за друкарську машинку", - поділився спогадами журналіст Павло Мовчан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Без чаю не міг" - чим запам'ятався актор серіалу "Папік", який помер від коронавірусу

Слабошпицький був у шлюбі вчетверте. Залишилися дружина Світлана Короненко і троє дітей: донька Іванна та сини - Мирослав і Святослав.

2 червня в Києві попрощалися з літературознавцем, письменником і громадським діячем Михайлом Слабошпицьким. Біля Будинку письменників зібралися близько пів сотні друзів і колег літератора.

Зараз ви читаєте новину «"Був бездомним. Де тільки не жив" - справляють дев'ятини по Слабошпицькому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі