вівторок, 17 листопада 2009 13:31

Британія вірить у перемогу Блера на виборах глави ЄС

Британія вірить у перемогу Блера на виборах глави ЄС

У британського екс-прем"єра Тоні Блера все ще є шанси, щоб стати перший президентом Ради ЄС, пише Guardian.

Британський уряд сподівається, що Тоні Блер переможе в останній момент, бо ще й досі немає ймовірної кандидатури з 27 претендентів членів ЄС. Одним з факторів на користь Блера є нездатність лівоцентристів знайти надійного кандидата на пост міністра закордонних справ ЄС.

Видання зазначає, якщо міністр закордонних справ Італії Франко Фраттіні переможе, то, можливо, віддасть свою кандидатуру на підтримку Тоні Блера.

Головним фаворитом на посаду глави ЄС є бельгійський прем"єр-міністр Герман ван Ромпей. Він відповідає декільком чітким критеріям визначеним європейськими главами: походить з європейських правоцентристів і є представником малої держави.

Проте бельгійський прем"єр не володіє занадто великою підтримкою, тоді як Тоні Блер має свою власну політичну харизму, пише газета.

Прем"єр-міністр Швеції Фредерік Райнфельд, який очолюватиме самміт глав ЄС в четвер буде скликати термінові консультації з цього приводу. Він сподівається назвати в четвер реальні імена трьох кандидатів на посаду президента Європейської Ради, міністра закордонних справ ЄС і генерального секретаря ЄС.

Напередодні ввечері ще було багато сумнівів щодо швецького прем"єр-міністра, який знайде точне рішення перед саммітом ЄС.

Держсекретар Швеції з питань ЄС Сесиліє Мальмстрем відзначила, що наразі "все ще більше кандидатів, ніж самих посад".

У свою чергу, польський міністр закордонних справ Радек Сікорський заявив, що зустріч міністрів ЄС та процес самих виборів в Брюсселі повинен бути прозорішим.

Більшість кандидатів на пост президента ЄС будуть представлені на дипломатичному обіді в четвер. У цей же день стане відомим остаточний вибір президента ЄС.

Переклад:Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Британія вірить у перемогу Блера на виборах глави ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі