середа, 24 листопада 2010 12:52

Біля російського вулкана виявили потужну температурну аномалію (ФОТО)
6

Фото: Российская газета

У Росії вулканологи відкрили нові виходи парогазових струменів у верхній течії струмка Прозорий.

"Наведення" на них вченим дала інфрачервона зйомка вулкана Кіхпінич. Вона показала потужну температурну аномалію на цій ділянці.

Діючий вулкан Кіхпінич живить термальні майданчики Долини. Єдине в Євразії гейзерне поле розташоване на його південно-західному схилі.

"Теплова зйомка на конусі Савича вулкана Кіхпінич показала значне розширення термоаномалій, а також прогрівання лави. Змінилася і біляруслова частина Долини. Після зсуву частина великих джерел була замита або зруйнована, але з'явилися і нові. Майже скрізь пробилися численні гарячі джерела, грязьові котли, невеликі озера з гарячою водою", - повідомив заступник директора з науки Інституту вулканології і сейсмології Російської академії наук Ярослав Муравйов.

Жаркіше стало й у районах гейзерів Потрійний, Цукровий та Сусід, похованих під обвалом 2007 року. Вулканологи пройшли від гейзера Первісток до Долини смерті і взяли гідрохімічні проби з гарячих джерел і гейзерів. Біля витоків річки Гейзерної вони виявили два невеликих льодовика, що дають початок основного сніжно-льодовикового водотоку. Також вчені провели ехолотну зйомку змін на озері Гейзерному.

Відзначимо, що вулкан Кіхпінич складається з сопки Жовтої та самого двоконусного вулкана Кіхпінич. На загальній основі зрослися молодий конус Савич висотою 1552 метри і старіший конус Західний півторакілометрової висоти.

Назва вулкана походить імовірно від ітельменського "кіх" (річка) і "паніч" (вогонь), разом - вогненна річка.

Российская газета

Зараз ви читаєте новину «Біля російського вулкана виявили потужну температурну аномалію (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі