пʼятниця, 18 листопада 2022 15:28

Спецтема: Війна Росії проти України

Австралійський мільярдер заснував фонд для відновлення України

Австралійський мільярдер заснував фонд для відновлення України
Для відбудови України заснували фонд на $25 млрд. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Австралійський магнат гірничовидобувної галузі, мільярдер Ендрю Форрест заснував інвестиційний фонд. Він, як сподіваються, становитиме щонайменше $25 млрд, щоб допомогти відбудувати Україну.

Бізнесмен і його дружина виділили $500 млн у фонд, який, за словами організаторів, з часом може зрости до $100 млрд. Ініціатива "Зеленого зростання України" планує інвестувати в первинну інфраструктуру, зокрема, енергетичні та телекомунікаційні мережі. Про це повідомляє BBC.

Президент України Володимир Зеленський привітав цей крок.

"Ми скористаємося тим фактом, що те, що знищили росіяни, можна легко замінити новітньою, найсучаснішою зеленою та цифровою інфраструктурою", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не буде жодних "Мінськів-3" – Зеленський на саміті G20 озвучив умови припинення війни

Фонд заявив, що співпрацює з головою інвестиційного гіганта BlackRock Ларрі Фінком. Організатори сподіваються отримати підтримку державних інвестиційних фондів та інших професійних інвесторів.

Після початку роботи над інвестиційним фондом на початку березня Форрест сказав, що він обговорював план із низкою світових лідерів, серед яких президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден, колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон і президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

"Президент (Зеленський. – Gazeta.ua) бачить у цьому можливість повністю замінити старі вугільні та атомні електростанції абсолютно новою екологічною енергією. Цей капітал стане доступним, коли російські війська будуть виведені з території України", – сказав Форрест.

Європейський Союз офіційно готувався 8 листопада надати нову допомогу Україні, розраховану на 2023 рік.

Передбачають, що Україна отримуватиме від ЄС по €1,5 млрд щомісяця. Загальна сума за рік становитиме рекордні €18 млрд. Пропозицію Європейської комісії офіційно опублікували на сайті відомства 8 листопада. Щоб план було затверджено, знадобиться згода урядів усіх 27 країн Євросоюзу, рішення Європарламенту та Ради ЄС.

Зараз ви читаєте новину «Австралійський мільярдер заснував фонд для відновлення України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі