пʼятниця, 26 березня 2021 17:21

Як зекономити на комуналці - українці діляться досвідом

Як зекономити на комуналці - українці діляться досвідом
Українці назвали способи, якими економлять на комунальних послугах. Фото: bc-news

З квітня в Україні дорожчає річний тариф на газ. Тепер його вартість становитиме від 7,4 до 8 грн за куб. м.

Відповідно цифри в платіжках більшості українців знову зростуть. Хоча за березневим опитуванням Центру Разумкова, 93% населення і так переконані, що тарифи завищені і з нинішніми заробітками їх складно оплачувати.

Тож Gazeta.ua вирішила запитати в людей, якими способами вони намагаються економити на комунальних послугах.

Петро Тирсак, 65 років

Встановили лічильники на воду, щоб менше витрачати, рідко приймаємо ванну, миємося під душем. Дружина не пере і не миє посуд під проточною водою. У туалетний бачок поклав невеликі пляшки із водою, тоді менше за раз виливається. Більше користуємося холодною, не гарячою, особливо в теплі місяці. Після таких хитрощів десь на половину менше стали платити за водопостачання.

Галина Телепа, 47 років

Кричу на всіх, щоб не лишали світло увімкненим, якщо в кімнаті нас немає. Завжди вимикаю комп'ютер чи телевізор, якщо не дивимося. У багатьох воно говорить лише для фону, а потім де беруться скажені суми. Та й на газу стараємося заощадити, наприклад, п'ємо чай та їмо всі разом, а не так, що один погрів порцію, за 15 хвилин інший, так газова плита не вимикатиметься. З опаленням економити не виходить. Живемо в "хрущовці". У платіжках кочегарить добре, але у квартирі все одно не спекотно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто сплачуватиме за електроенергію менше: перелік

Михайло Онопрійчук, 40 років

Живу в приватному будинку, тому маю власну свердловину на воду. Майже не опалюю будинок газом. У нашій спальні з дружиною взагалі прохолодно, так навіть спати краще. Як мерзнемо, то маємо ковдру на овечому хутрі. У вітальні є хороший камін, топимо його дровами, які заготовляю із поваляних дерев за містом. Зате в платіжках за газ замість 2 тисяч гривень на місяць маю до 600 гривень.

Оксана Рештяна, 29 років

Перу одяг, лише коли назбирається завантажити повну машинку. Намагаюся комбінувати більше речей, не те що ганяє в пусту 2 кофтини, бо вони фіолетові. І коли їду з дому на кілька днів, зажди розморожую і вимикаю холодильник, мені здається він найбільше "жере" енергії.

Уляна Ільченко, 35 років

Встановила лічильники на опалення, як іду з дому, вимикаю його. Інколи вечорами навіть забуваю вмикати, бо в під'їзді теж тепло і квартира не охолоджується. На місяць за опалення квартири в 60 квадратів плачу до 400 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На чому українці економлять найбільше

Євгеній Баранник, 56 років

Ми почали утеплювати будинок років 3 тому і ще не закінчили. Замінили вікна, двері, обшили стіни із зовнішньої сторони деревом. Плануємо встановити сонячні батареї. Економія відбувається, і найголовніше - у будинку тепло.

Марія Верховченко, 43 роки

Встановили регулятор температури. Якщо нас немає дома, то температура менша, коли ми приходимо - піднімається і стає тепліше. Це допомогли заощадити приблизно 4-5 тисячі гривень.

Олег Порука, 37 років

Перейшли на дрова. Інколи купуємо або ріжу старі дерева, які вже не приносять плодів. Тепло від дров набагато приємніше, ніж від газу, хоч відчувається. Газ, звісно, увімкнений, але на мінімум. Тому платимо за нього в місяць 900 гривень.

Виробники теплової енергії заборгували Нафтогазу понад 820 млн грн, що може спричинити перебої з опаленням в окремих населених пунктах 15 регіонів. 56 підприємств теплоенергетики не виконують вимог для отримання газу в межах спецобов'язків, повідомляють у Нафтогазі.

Зараз ви читаєте новину «Як зекономити на комуналці - українці діляться досвідом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі