понеділок, 25 березня 2024 13:05

Як місцева влада вирішує проблеми переселенців – спецпроєкт "Близько до нуля"

Проблема реінтеграції й адаптації вимушених переселенців стала ще одним викликом для українського суспільства під час війни. Станом на 1 лютого 2024-го в Україні зареєстровано майже 5 млн внутрішньо переміщених осіб. Вони у тій чи іншій мірі постраждали від війни: отримали поранення, втратили близьких, власне житло. Майже усі - психологічно травмовані й емоційно виснажені.

З початку війни держава фінансово підтримує громадян, які розпочинають життя на новому місці. Але за два роки повномасштабного вторгнення стало зрозуміло, що адаптація внутрішніх переселенців потребує комплексного підходу. Аби реалізувати заплановане, уряд торік рекомендував органам місцевого самоврядування включатися у процес допомоги ВПО. Серед іншого – створювати координаційні ради, які сприяють адресній та ефективній допомозі потребуючим.

МИРНОГРАД ЗНАЄ, ЯК ДОПОМАГАТИ ВПО

Мирноградська громада за 40 км від Авдіївки із 2014 року підтримує переселенців. Завдяки злагодженому механізму взаємодії між місцевою владою, громадськими активістами, волонтерами та небайдужими мешканцями – громада приймає та за потреби допомагає розселитися й адаптуватися тисячам ВПО.

Перший досвід мирноградці отримали у 2014-2017 роках. З початком повномасштабного вторгнення РФ, їхня діяльність отримала новий поштовх. І вже за кілька годин після нападу Росії до Мирнограду потягнулися налякані люди з населених пунктів на лінії зіткнення. Більшість транзитом проїхали громаду і рушили у західні регіони або за кордон. Але більше двох тисяч залишилися. Вони щомісяця проходять верифікацію при отриманні гумдопомоги: продуктів, обідів, засобів гігієни, одягу.

Мешканці громади зазвичай радо та із співчуттям ставляться до нових людей

Корінні мешканці Мирноградської громади зазвичай радо та із співчуттям ставляться до нових людей. Багато хто надає їм допомогу. Але суто громадської ініціативи для системного вирішення усіх питань, пов'язаних з такою кількістю ВПО - недостатньо. Тому ініціатива уряду щодо створення координаційної ради і знайшла підтримку на рівні мирноградської влади.

РАДА, ЯК ІНСТРУМЕНТ ВЗАЄМОДІЇ ТА КОМУНІКАЦІЇ

Восени 2023-го у Мирноградській громаді створили координаційну раду з питань ВПО. До її складу увійшло 18 людей: 3 – від громадських організацій, 6 – від органів місцевого самоврядування, 9 - вимушені переселенці. Щомісяця або і частіше - відбуваються засідання ради. На одному з них побували наші журналісти.

На засіданні усі спілкуються у неформальній обстановці. Попри кілька заздалегідь підготовлених до розгляду питань – учасники обговорювали і низку інших проблем. Останнім часом їх кількість збільшилася у рази, бо із січня цьогоріч ситуація на фронті загострилася і громада перебуває під регулярними ракетними атаками.

Автор: Максим ЗАБЄЛЯ
  Тетяна Ситник
Тетяна Ситник

Заступниця голови Мирноградської міської військової адміністрації Тетяна Ситник на засіданні розповіла про порядок здійснення оперативної допомоги постраждалим від обстрілів. На допомогу місцевій владі активно приходять благодійні організації та волонтерські формування, зауважила Тетяна Анатоліївна.

- Наприклад, ворожий обстріл стався о пів на другу ночі, - розповідає Тетяна Ситник. – А вже о шостій ранку до постраждалого району від військової адміністрації прибуває транспорт із будівельними матеріалами. Паралельно робить обстеження комісія у складі працівників адміністрації, управління комунальної власності разом з представниками органів самоорганізації населення - старшими вулиць, будинків, головами ОСББ. Фіксуються пошкодження, складаються списки постраждалих.

Коли ракетні обстріли почастішали, громаду стали активно опікувати "Ангели спасіння". Це благодійна організація, з якою ми співпрацюємо щодо доставки наборів будматеріалів для швидкого усунення наслідків атак. До набору входить необхідний інструмент, ЮСБ-плити, водонепроникний брезент. Від військової адміністрації люди ще додатково отримують шифер. Також постраждалим на території громади допомагає благодійний фонд "Пролісок". Вони забезпечують нужденних ковдрами, постільною білизною, посудом із нержавіючої сталі. Також від військової адміністрації надається матеріальна допомога постраждалим, пораненим, родичам загиблих.

КОМПЕНСАЦІЇ ЗА ЗРУЙНОВАНЕ ЖИТЛО ТА ЮРИДИЧНА ПІДТРИМКА

З початку року ворог посилив атаки на західну частину Донеччини. Лише у січні на Мирноградщині загинуло 7 людей: 4 дорослих і 3 дітей. Були і поранені. Перед постраждалими гостро стає питання надання компенсацій за зруйноване житло.

Вирішити проблему допомагають представники управління комунальної власності. Фахівці складають відповідні акти. А особи, які мають пошкоджене житло через обстріли - реєструють їх у "Дії" для отримання компенсацій. Тим, хто не може це зробити самостійно – допомагають спеціалісти ЦНАПу. Зараз людям доводиться чекати на отримання актів через велику кількість пошкоджених будинків і нестачу фахівців.

Поради переселенці отримують від міжнародних організацій "Право на захист" і Датської ради у справах біженців

Для ВПО, які переїхали до Мирнограду зі зруйнованих міст, питання оформлення документів на отримання компенсації за знищене житло - набуло додаткової складності. Бо через інтенсивність боїв, на місцях нікому оглядати пошкоджені оселі. Тому ВПО потребують додаткових роз'яснень - як подати заявку на відшкодування без оформлених актів. Зазвичай поради переселенці отримують від міжнародних організацій "Право на захист" і Датської ради у справах біженців.

ЯК ПОБОРОЛИ "ЕВАКУАЦІЙНИЙ ТУРИЗМ"

Іншим питанням, яке вирішили члени координаційної ради, стала боротьба з так званим "евакуаційним туризмом". Це явище виникло у громадах Покровського району минулої осені.

Щодня з Покровська відправляється евакуаційний потяг до Дніпра та Львова. Скористатися ним могли усі бажаючі. І на кінцевій станції ці люди отримували по 3600 грн, за рахунок міжнародних донорів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зі свого вікна вони бачать Росію. Але хочуть чути Україну - спецпроєкт "Близько до "нуля"

Однак знайшлися "винахідники", які користалися цією можливістю для збагачення. Справу налагодили та масштабували окремі особи. Навіть організували спеціальні "тури": люди реєструвалися на потяг, їхали у спецвагоні або маршруткою до Дніпра і там отримували гроші. Витрачали їх і повертались додому. До усунення цих організаційних проблеми – дехто зумів скористатися подібною схемою кілька разів.

Змінили алгоритм користування потягом. Був запроваджений механізм попередньої реєстрації

За певний час "евакуаційний туризм" зупинили. Допоміг у цьому облік вимушених переселенців, який ведуть фахівці обласного департаменту соцзахисту. Вони з'ясували, що кількість населення у Мирнограді не зменшується навіть у ті дні, коли з міста начебто евакуюються, наприклад, 70 осіб. Тож можновладці змінили алгоритм користування потягом. Був запроваджений механізм попередньої реєстрації. Детальніше про це учасникам наради розповіла начальниця управління соцзахисту Мирноградської громади Світлана Вострикова.

- Відтепер запроваджена обов'язкова попередня реєстрація на потяг. Щодня вона здійснюється в управлінні соцзахисту: у робочі дні з 9:00 до 15:00, у вихідні – із 9:00 до 13:00. Реєстрація відбувається за 24 години до відправлення поїзду. Наші спеціалісти надають списки з людьми до Покровська і саме там відбувається остаточний запис на евакуацію. Кожна людина окремо перевіряється компетентними органами. Усіх попереджаємо, що допомога у 3600 грн – одноразова.

Автор: Максим ЗАБЄЛЯ
  Світлана Вострикова
Світлана Вострикова

При попередній реєстрації людині також пояснюють, що у разі її евакуації до іншого регіону, усі соціальні виплати на Донеччині припиняються. Допомогу переселенець повинен буде відновлювати на новому місці проживання.

Як тільки "евакуаційні туристи" зрозуміли, що повторно грошову допомогу отримати не вдасться і почнуться проблем з отриманням інших соцвиплат – кількість охочих виїхати до Дніпра різко зменшилася.

Відтепер із Мирноградської громади потягом зазвичай евакуюються 3-5 осіб. А з 2024 року виплати по 3600 грн у Дніпрі вже не здійснюються. Лише - у Бердичеві та Львові. Тож "евакуаційний туризм" був припинений.

За даними військової адміністрації, з початку 2024-го із Мирнорадщини до більш безпечних регіонів евакуювалось 79 людей: до Дніпра – 58, до Львова – 9, до Бердичева – 12. Ці цифри у рази менші, ніж були восени торік.

ОБСТРІЛИ ПОСИЛЮЮТЬСЯ, АЛЕ ВПО ГРОМАДУ НЕ ЛИШАЮТЬ

Під час спілкування на координаційній раді Тетяна Ситник запитала у членів ради з числа ВПО щодо їхніх настроїв: чи планують люди через посилення ракетних обстрілів, шукати більш безпечного місця для життя?

У свою чергу заступниця голови ради Любов Карнаухова зазначила, що вона підтримує зв'язок з іншими переселенцями через месенджери. І більшість з них поки не планують їхати з Мирнограда. Причини різні, але переважає те, що люди вже облаштували свій побут у місті та почуваються соціально захищеними.

- У нас майже щодня хтось приїздить до Мирнограда, - зазначає Любов Карнаухова. – Поки існуюча воєнна ситуація на це не впливає. Гадаю, причина тут у тому, що переселенці з фронтових міст після пережитого більш емоційно та психологічно витривалі. Їх окремими ракетними обстрілами вже не налякаєш. Зрозуміло, що до певної межі. Я сама міцно сплю, якщо розумію, що обстріл десь, а не зовсім поруч. На жаль, ми звикли до цього, тому не панікуємо.

Автор: Максим ЗАБЄЛЯ
  Координаційна рада збирається у Мирнограді раз на місяць або і частіше
Координаційна рада збирається у Мирнограді раз на місяць або і частіше

Попри це представники військової адміністрації в чергове наголосили на важливості організованої евакуації до більш безпечних регіонів. Наразі, відповідно до рішення уряду - обов'язкова евакуація з розселенням здійснюється до Житомирської області спеціальним потягом, який курсує один раз на 8 днів по парних датах. З Покровська людей везуть автобусом до вагону потяга. Для тварин обов'язкові намордник і ветеринарні документи.

Після прибуття на вокзал евакуйованих зустрічають і транспортують до місця розташування. Селять по громадам Житомирщини безкоштовно. Там люди отримують усі належні виплати від Кабміну: щомісячно 2000 грн на дорослу людину і по 3000 грн на дітей та осіб з інвалідністю.

Діє проєкт "Волонтери з Волині"

Окрім існуючої урядової евакуації, у громадян є можливість для виїзду, який організовують волонтери, додала Тетяна Ситник.

- У нас діє проєкт "Волонтери з Волині". Після обстрілів у мікрорайоні "Західний", вони вже вивезли до Волинської області 4 родини (8 дітей). Там є шелтер з гарними умовами проживання. Також ми співпрацюємо з організацією "Восток-SOS" щодо евакуації маломобільних верств населення.

У місті ще лишаються люди з психічними захворюваннями. На прохання родичів ми усіляко сприяємо їхній евакуації. Так, фахівці обласного департаменту соцзахисту пообіцяли допомогти з переселенням до Бахмутського психоневрологічного диспансеру, який нині працює у Полтавській області. У нас зараз є 5 родин, які ми будемо туди евакуювати.

ДЕРЖАВА ДАЄ МОЖЛИВІСТЬ НАВЧАТИСЯ

Увагу під час засідання присутні приділили можливостям для навчання та працевлаштування, які пропонує держава внутрішньо переміщеним особам. Зокрема, і на території Мирноградської громади. Про це повідомила директорка центру зайнятості Наталія Базилевич. Вона ж розповіла і про вирішення ще одного важливого для ВПО питання.

- Нещодавно були законодавчо врегульовані трудові відносини людей, які працюють на підприємствах, що розташовані на непідконтрольних територіях або там, де ведуться активні бойові дії. Наразі працівники таких компаній можуть в односторонньому порядку звільнятися через портал "Дія", а працівники центру зайнятості готові їм у цьому допомогти. Людина має написати заяву, ми обробляємо її дані і сповіщаємо податкову. Завдяки такому алгоритму особа вважається звільненою з підприємства наступного дня після подання заяви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Позивний "Снайперка": 85-річна пенсіонерка волонтерить, - спецпроєкт "Близько до нуля"

Вимушені переселенці поцікавилися, чи можуть вони отримати сертифікати на продовження освіти чи перекваліфікації. Наталія Базилевич пояснила, що наразі держава надає ВПО можливість отримати гроші на навчання. Наприклад, підвищити свій кваліфікаційний рівень у виші, перекваліфікуватися або опанувати робочу спеціальність.

Сертифікатом на суму до 10 мінімальних заробітних плат - можна сплатити за навчання у разі угоди з навчальним закладом. Перелік спеціальностей містить 124 професії.

РОЗПОЧАТИ ВЛАСНУ СПРАВУ РЕАЛЬНО

Усі охочі мають можливість працевлаштуватися у громаді. ВПО можуть приймати участь у суспільно-корисних роботах. За це платять на рівні мінімальної зарплати, але для багатьох це реальна можливість підтримати сімейний бюджет.

- Існують і грантові програми, орієнтовані у тому числі на ВПО, - розповіла Наталія Базилевич. - Це реальна можливість для відкриття власного бізнесу. Ми проводимо заняття, під час яких розповідаємо, як скласти та захистити бізнес-план. Сума фінансування коливається у розмірі від 50 тис. грн до 1 млн. Основна умова отримання гранту – створення нових робочих місць.

Усі папери оформлюються через додаток "Дія". "Ощадбанк" перевіряє надійність людини: її фінансову історію, наявність судимості. Далі претендента запрошують поспілкуватися на регіональному рівні з нашою комісією, захистити бізнес-план і відкрити ФОП. На період дії воєнного стану роботодавцям компенсуються витрати за працевлаштування ВПО протягом 3 місяців і півроку - при умові набору на роботу осіб з інвалідністю.

Діє Програма підтримки й інтеграції внутрішньо переміщених осіб

На засіданні обговорили і значну кількість індивідуальних запитів. Фахівці усіх служб і відділів військової адміністрації радилися та намагалися знайти для кожного дієві рішення. Так, начальниця управління соцзахисту Світлана Вострикова нагадала, що діє Програма підтримки й інтеграції внутрішньо переміщених осіб у Мирноградській міській територіальній громаді на 2023-2024 роки. Торік за її допомогою вдалося виплатити 225 тис. грн. ВПО, які знаходилися у скрутних життєвих обставинах. Також було оздоровлено 4 дитини.

Цьогоріч на виконання цієї програми заклали ще 152,8 тис. грн.

ПРО ЕФЕКТИВНІСТЬ КОМУНІКАЦІЇ

Координаційна рада з питань ВПО позитивно оцінює свою роботу. Можновладців приваблює можливість швидко розповсюджувати інформацію через активних представників спільноти вимушених переселенців. А ті відзначають ефективність ради як інструменту вирішення індивідуальних проблем.

Координаційна рада – це, дійсно, ефективний інструмент, заявила її голова Наталія Голосна.

- Людям, які пережили психологічний стрес і травму, важко звертатися до державних органів за допомогою. Так буває досить часто. Легше звернутися до знайомих, які виїхали разом з тобою. Тому ми намагаємося спочатку поговорити з новоприбулими переселенцями віч-на-віч, щоб зрозуміти, що їх турбує та яка допомога необхідна негайно. Потім ця індивідуальна комунікація виходить на рівень ради. Тут представники місцевої влади розуміють проблеми людей і знаходять можливості для їх рішення.

Автор: Максим ЗАБЄЛЯ
 

Заступниця керівника ради Любов Карнаухова підкреслила, що після створення ради - ВПО у Мирнограді отримали важливий комунікаційний майданчик і його цінність важко переоцінити.

Матеріал підготовлено за ініціативи Національної спілки журналістів України для проекту "Близько до "нуля": життя прифронтових громад" в партнерстві з порталом Gazeta.ua та журналом "Країна" за підтримки Free Press Unlimited. В проєкті беруть участь видання з прифронтових та деокупованих територій: "Рідне місто" (Мирноград, Донецька обл.), "Путивльські відомості" (Путивль, Сумська обл.), "Весть" (Чернігів), "Голос Гуляйпілля" (Гуляйпілля, Запорізька обл.), "Зоря" (Золочів, Харківська обл.).

Зараз ви читаєте новину «Як місцева влада вирішує проблеми переселенців – спецпроєкт "Близько до нуля"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі